- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Kijev mora garantovati da neće koristiti crnomorski koridor u vojne svrhe

© Sputnik / Evgeniй OdinokovZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Pratite nas
Ukrajina mora da pruži garancije da se humanitarni koridor u Crnom moru neće koristiti u vojne svrhe, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin tokom sastanka sa turskim ambasadorom u Moskvi Mehmetom Samsarom.
„Tokom sastanka analizirane su ključne oblasti rusko-turske saradnje na međunarodnim platformama, pre svega Crnomorska inicijativa za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka u kontekstu nedavnog terorističkog napada Kijeva na Sevastopolj“, navodi se u saopštenju na sajtu ruskog Ministarstva.
U saopštenju je navedeno da je ruska strana istakla potrebu da „Ukrajina pruži garancije da humanitarni koridor u Crnom moru neće biti korišćen u vojne svrhe“.
Prethodno je stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici SB UN izjavio da Rusija nije obavezna da ispunjava sporazume zaključene bez nje o prolasku brodova preko Crnog mora i kontrolisaće brodove, koji budu propušteni bez saglasnosti Moskve.
Rusija je 29. oktobra objavila da je obustavila učešća u „prehrambenom sporazumu“ UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan u Teheranu - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Putin i Erdogan razgovarali telefonom o situaciji povodom prehrambenog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala