- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Stoltenberg pokušava da predstavi Rusiju kao neprijatelja na Arktiku

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaAtomski ledolomac u Arhipelagu Zemlje Franje Josifa
Atomski ledolomac u Arhipelagu Zemlje Franje Josifa - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg svojim izjavama o ulozi Moskve na Arktiku pokušava da Rusiju okarakteriše kao neprijatelja, izjavio je Sputnjiku ambasador za posebne naloge Ministarstva spoljnih poslova Rusije, predsednik Komiteta visokih zvaničnika Arktičkog saveta Nikolaj Korčunov.
„Sa zabrinutošću primećujemo ove izjave. Vidimo da generalni sekretar pokušava konceptualno da opravda odluke koje su donete na poslednjem samitu zemalja NATO-a, a to je svesno formiranje slike o Rusiji kao o protivniku“, rekao je diplomata.
Korčunov je podsetio, da je Rusija po broju vojnih baza na Arktiku dosta iza zemalja-članica NATO-a i da se uzdržava od zajedničkih vežbi sa drugim zemljama u tom regionu.
Ujedno, navodi ruski ambasador, u vojnim akcijama na velikim geografskim širinama sve više učestvuju druge zemlje.

„NATO odvlači sve veći broj zemalja u velike geografske širine. Mnoge zemlje nemaju arktičke kompetencije. To povećava rizik od nenamernih incidenata i pojave konfliktnih situacija. Tako da sve ovo ne može da ne stvara zabrinutost“, podvukao je on.

Ranije je Stoltenberg izjavio o rastu ruskog prisustva na Krajnjem severu. Prema njegovim rečima, to ima značaj za bezbednost Alijanse.
Rusija je više puta ukazivala da je NATO usmeren na konfronatciju. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je upozorio da dalje širenje Alijanse neće doneti veliku bezbednost za Evropu, jer Alijansa ima agresivni karakter. On je naveo i da ne smatra da je moguće stupanje Švedske i Finske u NATO egzistencionalna pretnja za Rusiju.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je ranije ukazivalo da je Moskva otvorena za dijalog sa NATO-om, ali na ravnopravnoj osnovi i pozvao Zapad da odustane od militarizacije kontinenta.
Boforovo more - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
NATO strahuje da bi Severni pol mogao biti najkraći put ruskih raketa ka Americi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala