- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nemački penzijski sistem pred krahom?

Pratite nas
Nemačkoj je potrebna velika društvena reforma, poput one koja se dogodila nakon ponovnog ujedinjenja, izjavio je predsednik Saveza nemačkih udruženja poslodavaca Rajner Dulger i upozorio da je penzijski sistem na rubu kolapsa.
"Način na koji naši sistemi socijalne sigurnosti funkcionišu danas, neće moći da funkcionišu u sledećih pet godina. Troškovi će eksplodirati", rekao je Dulger za nedeljno izdanje Bilda.
Potrebna je hitna reorganizacija penzijskog sistema jer je njegovo finansiranje na rubu kolapsa, tvrdi šef udruženja poslodavaca. Konkretno, Dulger predlaže novo povećanje dobi za odlazak u penziju.
"Ne sme se dogoditi da povećanje očekivanog životnog veka dovodi do dužeg korišćenja penzije", kaže Dugler.
Opasnost Dulger vidi i u uvođenju univerzalnog dohotka.
"To bi moglo uvesti podele u našem društvu. Ne može se dogoditi da ljudi koji ujutro idu na posao imaju samo malo više novca od nekoga ko to ne radi", kaže Dugler.

Viša socijalna pomoć

Prema dosadašnjim planovima vladajuće koalicije, osnovni dohodak će 1. januar 2023. zameniti sadašnji sistem Hartz IV, kako se od vremena vlade Gerharda Šredera naziva socijalna pomoć.
Hartz IV će od Nove godine biti preimenovan u novac za građane. Ta pomoć će biti za oko 50 evra veća od prethodnih mesečnih isplata. To znači da će, na primer, samac koji je do sada dobijao 449 evra imati pravo na oko 500 evra pomoći. U obračunu bi trebalo da se uzima u obzir očekivana inflacija.
No, planirani početak mogao bi se odgoditi jer je i CDU kritikovao predlog. Kako izveštava Tagesspiegel, CDU želi da blokira zakon, koji zahteva odobrenje, ako vladajuća koalicija ne učini dalekosežne ustupke.
"CDU na to neće moći pristati", rekao je novinama glavni sekretar CDU-a Mario Caja. "Pretpostavljam da ćemo o tome morati još razgovarati", dodao je.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala