- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj ogorčen ćutanjem Evrope nakon napada na „Severne tokove“

© AP Photo / Danish Defence CommandMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u vodama Danske
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Pratite nas
Ćutanje evropskih zemalja po pitanju terorističkog napada na „Severne tokove“ je neprihvatljivo, takve akcije ne mogu ostati bez odgovora, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
On je podsetio da ruske obaveštajne službe imaju podatke koji ukazuju na to da su britanski vojni savetnici rukovodili i koordinisali napade na zaliv u Sevastopolju.

„Takođe postoje podaci da Velika Britanija ima veze sa diverzijom, odnosno terorističkim napadom na ključnu energetsku infrastrukturu, i to ne rusku, što je veoma važno uzeti u obzir, nego međunarodnu energetsku infrastrukturu. Te informacije svi treba veoma pažljivo da analiziraju. Računamo na to da će, uprkos neprihvatljivom ćutanju evropskih zemalja, ipak biti sprovedena analiza. Takve akcije se ne mogu tek tako ignorisati. Naravno, razmišljaćemo o daljim koracima, drugačije se ne može“, dodao je on.

Upitan da li bi se Rusija mogla obratiti Savetu bezbednosti UN u vezi sa terorističkim napadima na „Severne tokove“, Peskov je rekao da je najpre neophodno sistematizovati dostupne podatke.
Portparol Kremlja je dodao da zaključak o mogućnosti popravke „Severnih tokova“ treba da daju stručnjaci, te da za sad nisu donete odluke po tom pitanju.
Napadi na gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ izvedeni su 26. septembra. Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da su predstavnici Ratne mornarice Velike Britanije, koji se nalaze u gradu Očakovu u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, učestvovali u planiranju, osiguravanju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra kada su oštećeni gasovodi „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.
Britain's Prime Minister Liz Truss looks down during a press conference in the Downing Street Briefing Room in central London on October 14, 2022 - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
RUSIJA
Rusija čeka odgovor: Da li je Liz Tras porukom Blinkenu otkrila ko stoji iza napada na Severni tok
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala