- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Čuvena ruska istoričarka pristupila SANU i objasnila zašto je Lazareva Srbija neprihvatljiva za Zapad

© Sputnik / Lola ĐorđevićNakon pročitane pristupne besede, Nataliji Naročnickoj je uručena povelja SANU
Nakon pročitane pristupne besede, Nataliji Naročnickoj je uručena povelja SANU - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Pratite nas
Čuvena ruska istoričarka, politikolog i stručnjak za međunarodne odnose Natalija Naročnicka održala je danas pristupnu besedu u svojstvu inostranog člana Srpske Akademije Nauka i Umetnosti pod nazivom „Rusija i Srbija u međunarodnim odnosima u eri promena: linije napetosti u evropskoj geopolitici XIX-XXI veka“.
Tako je jedan od najistaknutijih savremenih istoričara koji se bavi ruskom istorijom u razdoblju od nekoliko poslednjih vekova, u najširem kontekstu sadržine svetskih zbivanja, nastavila stopama svog oca istoričara Alekseja Naročnickog, koji je 1981. takođe izabran za inostranog člana SANU.
O sudbini slovenstva i Rusije može se prosuđivati jedino ukoliko se nadiđu okviri klišea o pravima čoveka i opštesvetske demokratije, rečenica je kojom je Natalija Naročnicka započela svoje izlaganje u svečanoj sali SANU.
© Sputnik / Lola ĐorđevićInostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ Natalija Naročnicka
Inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ Natalija Naročnicka - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ Natalija Naročnicka

Istorijske težnje Zapada – proširenje na Istok

Proširavanje NATO-a sve do granica Rusije, oduzimanje Kosova Srbiji – tog ključa za Moravsko-vardarsku dolinu koja spaja Zapadnu Evropu sa regijom moreuza Bosfora i Dardanelija, apetiti Istanbula da ponovo postane Velika Porta, pretvaranje Ukrajine u instrument kojim se Anglosaksonci služe u opštem ratu protiv Rusije – sve to izgleda kao izvršenje nekada na neko vreme odloženih planova, objasnila je istoričarka.
Ruska ali i svetska naučnica i diplomata veruje da u očima „večito samodovoljnog Zapada“ granica „civilizovanog“ sveta prolazi upravo preko Andrićeve „Ćuprije“. Za samu Srbiju, koja se nalazi na granici delovanja rivalskih geopolitičkih sistema, vođenje nezavisne spoljne politike predstavlja gotovo nemoguć zadatak, pa se tako Načertanije Ilije Garašanina napisano još u 19. veku danas uzima kao potvrda o „zaveri“ ili „velikosrpskoj hegemoniji“ kako se na Zapadu naziva srpska nacionalna ideja o okupljanju svih Srba u okvir jedne države.
© Sputnik / Lola ĐorđevićPristupna beseda Natalije Naročnicke
Pristupna beseda Natalije Naročnicke - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Pristupna beseda Natalije Naročnicke

Krah EU neminovan

Naročnicka smatra krah Evropske unije neminovnim, budući da Evropa naglo gubi svoj suverenitet, postajući „instrument u rukama američke dominacije“. Ipak, to za pravoslavnu vaseljenu ne predstavlja prevelik problem s obzirom na to da, kako naglašava, „za hrišćanske vrednosti mesta u ustavu Evropske unije nije ni bilo“.
Akademik Natalija Naročnicka zaključila je govor tezom da je „za slovenske narode pripremljena uloga mrtvog eksponata u Etnografskom muzeju“ jer su pravoslavna civilizacija i državnost Srbije „koje je u amanet ostavio car Lazar – Zemaljsko je za malena carstvo, a Nebesko uvek i doveka – neprihvatljivi za libertarijansku doktrinu briselske elite.

Matija: Više sam naučio od Natalije nego u školi

Kolega akademik Matija Bećković tvrdi kako je iz knjiga Natalije Naročnicke naučio više nego tokom čitavog svog školovanja, a čašću smatra susret sa njom tokom kojeg joj je uručio svoju zbirku pesama.
© Sputnik / Lola ĐorđevićAkademik Matija Bećković
Akademik Matija Bećković  - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Akademik Matija Bećković
Natalija Naročnicka je svetsko ime, ne samo ruske nego i svetske istoriografije. Velika je stvar što je u Srpskoj Akademiji, tamo gde je bio i njen otac, izjavio je Bećković za Sputnjik.

Dimić: Ogroman dobitak za istoriografiju

Akademik i istoričar Ljubodrag Dimić smatra prisustvo Natalije Naročnicke i mogućnost stručnog dijaloga sa naučnikom njenog kalibra ogromnim dobitkom za srpsku istoriografiju.
© Sputnik / Lola ĐorđevićLjubodrag Dimić
Ljubodrag Dimić - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Ljubodrag Dimić

To je prilika da čovek sam sebe preispita, da koriguje, čak i da jedna istorijska zajednica odredi sebe prema drugima i nađe svoje mesto, vidi koje su tendencije u razvoju istoriografije u svetu. U tom smislu mislim da je izuzetno dragoceno negovati te kontakte, podsticati ih, rekao je Dimić za Sputnjik.

Ković: Ovo je previše dragoceno

Istoričar i redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Ković veruje da su za srpsku istoriografiju ljudi poput Naročnicke, u strogo naučnom smislu, predragoceni.
© Sputnik / Lola ĐorđevićProf.dr. Miloš Ković
Prof.dr. Miloš Ković - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Prof.dr. Miloš Ković
Živimo u vremenu u kojem smo doslovno zatrpani zapadnjačkim viđenjem i tumačenjem svetske istorije, uključujući i našu nacionalnu istoriju. Za nas su drugačije paradigme, kakva je pored ostalih i ruska paradigma – spasonosne, izjavio je Ković za Sputnjik.
Ković tvrdi i da značaj rada i dela Natalije Naročnicke leži u činjenici da ona spada u one istoričare koji nisu puki proučavaoci detalja, činjenica, podataka, i onih koji pišu samo hronološke nizove, već da pripada onima koji istoriju tumače, objašnjavaju i uče nas kako da razmišljamo i promišljamo.

„Tata, gledaš li me“?

Naročnickoj su uručene povelja i medaljon Srpske Akademije Nauka i Umetnosti, a čitavu ceremoniju doživela je vrlo emotivno.
© Sputnik / Lola ĐorđevićInostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti Natalija Naročnicka
Inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti  Natalija Naročnicka - Sputnik Srbija, 1920, 01.11.2022
Inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti Natalija Naročnicka
Za mene to nije samo čast, za mene je to i vrhunac mog životnog puta. Suze mi kreću kada pomislim da se moj otac nalazio na ovom mestu i često poželim da ga pitam „Tata, gledaš li me? Da li dobro radim svoj posao, izjavila je za Sputnjik Natalija Naročnicka.
Ruska istoričarka Natalija Naročnicka - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
RUSIJA
EKSKLUZIVNO Ruska istoričarka: Ako je Zapad uspeo da opljačka Rusiju, zar će poštedeti Srbiju?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala