- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šojgu razgovarao sa ministrom odbrane Turske o prehrambenom sporazumu

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Pratite nas
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu razgovarao je danas telefonom sa svojim turskim kolegom Hulusi Akarom o pitanju obustavljanja učešća ruske strane u prehrambenom sporazumu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
U saopštenju se precizira da su razmatrana pitanja obustave realizacije sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka u okviru „crnomorske inicijative o žitu“.
Sa svoje strane, turski ministar je izjavio da Ankara očekuje da Rusija revidira odluku o prekidu učešća u prehrambenom sporazumu.
„Akar je istakao značaj nastavka inicijative o žitu, koja daje veliki doprinos rešavanju globalne prehrambene krize i pokazuje da se svi problemi mogu rešiti saradnjom i dijalogom. Turski ministar odbrane očekuje da će odluka o prekidu učešća u inicijativi za isporuku žita, koja je čisto humanitarna aktivnost i treba da bude odvojena od sukoba, biti revidirana“, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva odbrane.
Ministar je napomenuo i da će Turska, na čelu sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, nastaviti da „kao i do sada doprinosi obezbeđivanju mira u regionu i humanitarne pomoći na svim nivoima“.
Rusija je u subotu objavila da je obustavila učešća u „prehrambenom sporazumu“ UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.
Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.
Žetva žita - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija će pružiti pomoć afričkim državama, nakon izlaska iz prehrambenog sporazuma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala