- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Mediji: Turska upozorila UN na opasnost za plovidbu u Bosforskom moreuzu zbog suspendovanja sporazuma

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaBrodovi u Crnom moru
Brodovi u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Pratite nas
Turska je upozorila Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da brodovi sa žitom koji čekaju na proveru u Bosforskom moreuzu, predstavljaju opasnost za plovidbu, nakon što je Rusija obustavila učešće u prehrambenom sporazumu, prenela je agencija „Anadolija“.

„Turska je upozorila Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da brodovi sa žitom koji čekaju na inspekcijski pregled, predstavljaju opasnost za plovidbu zbog nastale situacije oko prehrambenog sporazuma“, saopštila je agencija.

SAD smatraju da za odluku Moskve nema opravdanja

Sjedinjene Američke Države smatraju da odluka Rusije o obustavi učešća u prehrambenom sporazumu „ne može biti opravdana“, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

„Sa naše tačke gledišta, kao i sa stanovišta drugih zemalja, nema opravdanja za ovo. Svi argumenti koje Rusija navodi ne uzimaju u obzir poteškoće i blokadu pristupa žitu zemljama kojima je ono potrebno“, rekao je Prajs na brifingu.

Britanija i Francuska apeluju na Rusiju da obnovi učešće u sporazumu

Sa druge strane, stalni predstavnik Velike Britanije u UN Barbara Vudvord izjavila je da napad na brodove Crnomorske flote nije razlog za suspendovanje prehrambenog sporazuma.
„Apelujemo na Rusiju da obnovi učešće u sporazumu kako bi se isporuka žita nstavila kao i pre“, rekla je ona na sednici SB UN.
Istovremeno, portparol Ministarstva inostranih poslova Francuske izjavio je da Francuska poziva Moskvu da produži prehrambeni sporazum i nakon isteka roka 19. Novembra.
„Francuska poziva Rusiju da revidira svoju odluku, poštuje uslove ovog sporazuma i obnovi njegovo ispunjenje nakon isteka 19. novembra“, izjavio je portparol na brifingu.
Francuski ministar poljoprivrede Mark Feno saopštio je da Francuska zajedno sa kolegama u EU radi na pripremi kopnene maršrute u cilju izvoza žita iz Ukrajine, uključujući preko Rumunije i Poljske.
Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je da bi EU želela da se prehrambeni sporazum produži i nakon novembra i poziva Rusiju da povuče odluku o njenom suspendovanju.
Stalni predstavnik Kenije u UN Martin Kimani pozvao je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da oformi misiju za utvrđivanje činjenica kako bi se utvrdilo šta se dogodilo u akvatoriji Sevastopolja 29. oktobra.
Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da dok se ne razjasni situacija sa terorističkim napadima Ukrajine u Sevastopolju, kretanje bezbednosnim koridorom u Crnom moru biće obustavljeno. Takođe, vojni resor je objavio da je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu razgovarao danas telefonom sa svojim turskim kolegom Hulusi Akarom o pitanju obustavljanja učešća ruske strane u prehrambenom sporazumu.
Pored toga, stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN izjavio da Rusija nije obavezna da ispunjava sporazume zaključene bez nje o prolasku brodova preko Crnog mora i kontrolisaće brodove, koji budu propušteni bez saglasnosti Moskve.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2022
RUSIJA
Zaharova: Kijev je sa Britancima uništio prehrambeni sporazum
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala