Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Letilice i pojačane patrole na severu KiM - dan pred primenu naopake odluke Prištine protiv Srba

© Sputnik / Teodor AnastasijevićKosovska Mitrovica
Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Pratite nas
Osim pojačanih saobraćajnih patrola na severu Kosova i Metohije, ako i povećanog prisustva Kfor-a duž magistralnog puta, situacija je i dalje mirna, dan pred početak primene naopake odluke Prištine o preregistraciji vozila na RKS tablice.
Saobraćaj se odvija bez većih zadržavanja, a jedino je primetan manji broj automobila na deonici Kosovska Mitrovica-Raška.
Suprotno od toga, u samoj Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu saobraćaj funkcioniše kao i svakog drugog dana. Veliki broj automobila sa registarskim oznakama Kosovska Mitrovica učestvuje u saobraćaju bez ikakvih problema.
Zvaničnici Srba sa KiM poručuju da je situacija mirna, ali napeta jer su registarske oznake glavna tema među građanima.
Kako su nam javili građani Leposavića od je juče je primetno da nebom iznad Leposavića, duž administrativne linije sa centralnom Srbijom, kruže bespilotne letilice.

Priština o preregistraciji: Od 1. novembra opomena, a od 21. kazna 150 evra

Ministarstvo unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini saopštilo je da se u svim centrima za registraciju vozila nastavlja pružanje mogućnosti promene srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu i Metohiji na RKS tablice do 21. aprila sledeće godine, a da od sutra, 1. novembra, počinje opominjanje vozača da se radi o "nelagalnim tablicama" sa zahtevom da ih preregistruju.
"Od 21. novembra do 21. januara, svim vlasnicima vozila koji se kreću na teritoriji Kosova sa nelegalnim registarskim tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA, biće izrečena novčana kazna od 150 evra, u skladu sa važećim zakonodavstvom", navodi se u policijskom saopštenju, upućenom građanima.
Dodaje se da od 21. januara 2023. godine vlasnici vozila sa registarskim tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA, za ulazak i kretanje po KiM, dobijaće probne registarske tablice, sa pravom registracije na registarske tablice RKS sa predviđanim olakšicama.
"Od 31. marta do 21. aprila 2023. godine, omogućiće se registracija vozila sa registarskim tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA, na registarske tablice RKS, ali u tom vremenskom terminu neće biti finansijskih olakšica", navodi se u saopštenju.
Ukazuje se da nakon 21. aprila 2023. godine neće biti dozvoljen ulazak ili kretanje motornih vozila koja imaju registarske tablice PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA na KiM.

Kosovska policija spremila "ukor"

Takozvana kosovska policija objavila je na društvenim mrežama obrazac zvanične opomene koju namerava da od sutra uručuje vlasnicima vozila sa srpskim tablicama na celoj teritoriji Kosova uključujući i prelaze.
Obrazac je dvojezičan – na albanskom i srpskom, pod nazivom „Ukor“, a izdavač je Direkcija regionalne policije. Pozivajući se na Zakon o policiji, Zakon o pravilima drumskog saobraćaja, Zakon o prekršajima, te odluku tzv. Vlade Kosova od 28. oktobra, navode da policija izdaje „ukor za kretanje vozilom sa tablicama ‘PR’, ‘KM’, ‘PZ’, ‘GL’, ‘UR’, ‘PE’, ‘DA’ ili ‘ĐA'“.
Atmosfera u Kosovskoj Mitrovici uoči isteka roka koji su prištinske vlasti dale za preregistraciju vozila - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
SRBIJA
Kako izgleda Sever Kosova pred dan D /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala