- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rekordni pokazatelji trgovine sa Kinom

© Flickr / Mark TurnerZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Pratite nas
Saradnja Rusije i Kine postigla je neverovatne rezultate i na kraju godine se očekuju rekordni pokazatelji u trgovinskoj saradnji, izjavio je ministar inostranih posloeva Rusije Sergej Lavrov.
„Danas je saradnja Rusije i Kine postigla neverovatne rezultate i proces njenog proširenja u potpunosti odgovara interesima naših građana“, rekao je ministar u obraćanju učesnicima konferencije Društvo rusko-kineskog prijateljstva, koje je obeležilo 65 godina rada.
Prema njegovim rečima, rusko-kineska saradnja počiva na principima jednakosti, međusobnog poverenja i poštovanja, kao i na sličnim pristupima problemima savremenog doba.
„Prošle godine je bilateralna trgovina dostigla istorijske pokazatelje, jer je premašila 140 milijardi dolara. Na kraju godine očekujemo nove rekordne pokazatelje“, dodao je Lavrov.
Ruski ministar inostranih poslova Rusije je podvukao da se trgovinsko-ekonomska saradnja Rusije i Kine razvija, bez obzira na nestabilnu situaciju u svetu. Osim toga, planski se realizuju postignuti sporazumi u sferi investicija, industrije i transporta i jača se strateško partnerstvo u energetici.
Lavrov je naveo i da kolektivni Zapad pokušava da sačuva svoju hegemoniju koristeći beskrupulozne metode protiv Rusije i Kine, koje je proglasio svojim glavnim protivnicima.

„Rusija i Kina ostvaruju jaku koordinaciju u spoljnoj politici“, zaključio je on i podvukao da je saradnja Moskve i Pekinga jedan od ključnih faktora u formiranju još pravednijeg multipolarnog svetskog poretka.

Sergej Lavrov i Van Ji u Brazilu na samitu BRIKS-a - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Lavrov kineskom kolegi: Zahvalni smo za podršku ruskim stavovima o Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala