- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kritika iz Katara: Evropska politika ograničenja cena gasa je licemerna

© AP Photo / Koji Sasahara, FileTanker
Tanker - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Pratite nas
Katarski ministar energetike Saad al Kabi kritikovao je predlog EU za ograničenje cene gasa kao licemeran jer je, kao je rekao, u suprotnosti sa prethodnim pravilima bloka.
Prema njegovim rečima, eventualno ograničenje cene gasa smanjilo bi podsticaje za investicije u gasni sektor i moglo bi da uništi neke od kupaca gasa.

„Slobodno tržište je uvek najbolje rešenje“, izjavio je Al Kabi.

Evropski zvaničnici posetili su Katar prošle nedelje u okviru napora da smanje uvoz prirodnog gasa iz Rusije. Katar se, od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, obavezao da će se uzdržati od preusmeravanja pošiljki gasa namenjenog Evropi na druga mesta i, prema Kabijevim rečima, ovaj zalivski emirat planira da ostane pri ovoj izjavi. Međutim, kako je dodao „ništa nije trajno i imamo pravo da sa količinama koje posedujemo radimo šta želimo“.
„To je bilo obećanje na određeno vreme. Kada nam bude bilo prikladno da preusmerimo (pošiljke) to ćemo i uraditi“, napomenuo je katarski ministar, koji je istovremeno i predsednik i izvršni direktor kompanije Katar enerdži.
Trenutno svega dvadeset odsto gasa proizvedenog u Kataru prodaje se zapadno od Sueckog kanala, a težnja zvanične Dohe je da do 2028. izjednači prodate količine Zapadu i Istoku i da istovremeno postane najveći prodavac tečnog prirodnog gasa na svetu.
„Nismo dogovorili dugoročni sporazum sa Nemačkom, ali voljni smo da nastavimo razgovore sa kompanijama i da postignemo dugoročni sporazum“, rekao je Al Kabi i dodao da njegova će zemlja nastaviti da prodaje gas Evropskoj uniji i da neće raskidati ugovore, čak i ukoliko bi postojala finansijska dobit u takvim slučajevima.
„To je znak solidarnosti sa onim što se događa u Evropi“, konstatovao je on.
Prema Al Kabijevim rečima, prestanak isporuka ruskog gasa Evropi praktično nije moguća, a Katar neće uvoditi sankcije ruskom energetskom sektoru jer, kako je rekao, „energetika treba da postane van politike“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala