- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Gaspromu“ dozvoljeno da ispita mesto eksplozije gasovoda „Severni tok“

© AP Photo / Swedish Coast Guard via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u Baltičkom moru
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 31.10.2022
Pratite nas
Kompaniji „Gasprom“ dozvoljeno je da ispita mesto na kojem su oštećene cevi gasovoda „Severni tok“, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
„Danas je (direktor ‘Gasproma’ Aleksej) Miler ujutru podneo izveštaj da su izvršili istragu. Inače, ‘Gaspromu’ je dozvoljeno da ispita mesto eksplozije“, rekao je Putin novinarima.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da su predstavnici Ratne mornarice Velike Britanije, koji se nalaze u gradu Očakovu u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, učestvovali u planiranju, osiguravanju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra kada su oštećeni gasovodi „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“. Isti britanski stručnjaci su rukovodili pripremom napada na Sevastopolj i obučavali su vojnike ukrajinskog 73. specijalnog centra za pomorske operacije.
Napadi na gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ izvedeni su 26. septembra. Prema informacijama danskih i švedskih vlasti otkriveno je curenje gasa na dva mesta na „Severnom toku“ i na jednom mestu na „Severnom toku 2“ kod ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da se radi o diverziji.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da nema sumnje da se po pitanju gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ radi o aktu međunarodnog terorizma. Prema njegovim rečima, to je najopasniji presedan, jer konkurenti na taj način teraju Evropljane da kupuju energente po višim cenama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala