Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Bocan-Harčenko: Nema trgovine Kosovo za Donbas

© Sputnik / Lola ĐorđevićAmbasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko
Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2022
Pratite nas
Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da navodi zapadnih analitičara da će Moskva trgovati Kosovom u zamenu za Donbas i druge teritorije nemaju nikakve veze sa stvarnošću. „Nema i ne može biti govora ni o kakvoj ‘trgovini’“, poručio je ruski ambasador.
Bocan-Harčenko je, u intervjuu za „Politiku“, istakao da je stav Rusije po pitanju Kosova principijelan i dosledan, nezavisan od konjunkture.
„Zalažemo se za postizanje održivog, uzajamno prihvatljivog rešenja od strane Beograda i Prištine, u međunarodnopravnim koordinatama, na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Takvo rešenje treba da odgovara interesima Beograda i srpskog naroda i da bude odobreno u SB UN. Nastavićemo prisnu koordinaciju sa Beogradom u zaštiti zakonitih prava Srbije u odnosu na pokrajinu Kosovo i Metohiju“, rekao je Bocan-Harčenko.
Upitan zašto se Rusija poziva na presedan Kosova u kontekstu specijalne vojne operacije u Ukrajini, Bocan-Harčenko je ukazao na suštinske razlike između situacije u Donbasu i „slučaja Kosova” koje su, kako je kazao, očigledne.
„Kada je Priština 2008. jednostrano proglasila tzv. nezavisnost, bezbednost kosovskih Albanaca nije bila ugrožena. Stanovništvo Donbasa je osam godina bilo podvrgnuto genocidu od strane kijevskog režima. Ako se vratimo u 1999. godinu, od prvih dana varvarske agresije NATO-a na Jugoslaviju, civilna infrastruktura je neselektivno uništavana, uključujući i korišćenjem municije sa osiromašenim uranijumom“, naveo je Bocan-Harčenko.
Što se Kosova tiče, predsednik Rusije Vladimir Putin opravdano navodi ovaj primer kao najjasniji dokaz licemerja i „dvostrukih standarda” Zapada, dodao je on.
Bocan-Harčenko je, povodom sve većih pritisaka na Srbiju da uvede sankcije Rusiji i pretnji „teškom batinom“, rekao da na Zapadu direktno poručuju da će Srbija navodno skupo platiti ako ne bude sledila agresivni rusofobni kurs Vašingtona i Brisela.
On je istakao da Rusija visoko ceni što rukovodstvo Srbije ne podleže drskim provokacijama i čvrsto i hrabro se odupire najjačim spoljnim pritiscima.
„Smatramo da su pretnje i ucene kontraproduktivne, a u odnosu na Srbiju besperspektivne. Štaviše – u našem viđenju etike i morala – ponižavajuće su za stranu koja pribegava takvim metodama. Ona, očigledno, ne može da ponudi ništa intelektualnije. Zapad nikada nije razumeo Srbiju, niti karakter srpskog naroda“, kazao je Bocan-Harčenko.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala