- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Berluskoni: Ukrajina bi počela pregovore kada bi Zapad smanjio vojnu pomoć

© AP Photo / Andrew MedichiniLider partije "Napred Italija" Silvio Berluskoni
Lider partije Napred Italija Silvio Berluskoni - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2022
Pratite nas
Lider vladajuće partije „Napred Italija“ i bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni smatra da bi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mogao da sedne za pregovarački sto kada bi Zapad prekinuo vojnu pomoć Ukrajini.
„Samo kada bi Ukrajina u jednom trenutku shvatila da više ne može da računa na oružje i pomoć i kada bi Zapad obećao da će obezbediti stotine milijardi dolara za obnovu njenih ratom razorenih gradova“, rekao je Berluskoni odgovarajući na pitanje da li su mogući mirovni pregovori za rešavanje ukrajinske krize.
„Možda bi u tom slučaju Zelenski mogao da pristane da sedne za pregovarački sto“, rekao je Berluskoni u intervjuu za novu knjigu italijanskog novinara Bruna Vespe, koja će biti objavljena 4. novembra.
Italijanski političar je napomenuo da Italija u trenutnoj situaciji može samo da bude zajedno „sa Zapadom u zaštiti prava jedne tako slobodne i demokratske zemlje kao što je Ukrajina“.
On se založio za to da se više ne razgovara o pitanju pripadnosti Krima Rusiji i održavanju novog referenduma o Donbasu pod kontrolom Zapada.
Moskva je ranije uputila notu zemljama NATO-a zbog isporuka naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za ruske snage. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navelo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporučivanjem oružja Ukrajini.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije je potpisao ukaz o stupanju na snagu odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o nemogućnosti vođenja pregovora sa predsednikom Rusije. Prethodno je Putin objavio da je Rusija spremna za pregovore o Ukrajini i pozvao Kijev da odmah prekine sva borbena dejstva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala