- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Redak „svetlosni odjek“ zvezdanog praska snimljen u svemiru /foto/

© Foto : NASA/CXC/SAOOstatak supernove u sazvežđu Kasiopeja
Ostatak supernove u sazvežđu Kasiopeja - Sputnik Srbija, 1920, 30.10.2022
Pratite nas
Svemirski teleskop Habl otkrio je prstenove ili „svetlosne odjeke“ povezane sa supernovom koja se širi u svim pravcima.
Astronomi su spojili slike „Habla“ u kratak video koji prikazuje prvo eksploziju supernove, a zatim i prstenove svetlosti koji su se pojavili kada je svetlost eksplozije udarila u nekoliko slojeva prašine u blizini, navodi se u studiji objavljenoj u „Astrofizikal džurnal leters“.
Međunarodni tim astronoma spojio je slike teleskopa „Habl“ u GIF.
Prema rečima glavnog naučnika studije, Maksimilijana Stricingera sa Univerziteta u Arhusu u Danskoj, skup podataka je omogućio da se proizvedu slike i animacije sa impresivnim bojama koje pokazuju evoluciju svetlosnih odjeka u periodu od pet godina.
Teleskop „Habl“ snimio je čudan „svetlosni eho“ od eksplozije zvezde, retko viđenog fenomena koji je ranije dokumentovan samo u nekoliko supernova.
„Talas ove moćne eksplozije supernove širi se prema van sa više od 10.000 kilometara u sekundi. Ispred ovog talasa koji se širi, nalazi se intenzivan snop svetlosti koji emituje supernova, i to je ono što uzrokuje širenje prstenova [. . .]“, rekao je koautor studije Luis Galbani sa Instituta za svemirske nauke u Barseloni.
Supernova o kojoj je reč, nazvana SN 2016 adj, prvi put je viđena 2016. godine i pripada dobro poznatoj galaksiji Kentauru A, koja se nalazi između 10 i 16 miliona svetlosnih godina od Zemlje.
Dijagram magnetnih polja i radijaciskih pojaseva oko Zemlje - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kako zvuči Zemljino magnetno polje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala