- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šef IAEA: Amerika izgubila prvenstvo u izvozu nuklearnih reaktora – dominira Rusija

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaŠef IAEA Rafael Grosi
Šef IAEA Rafael Grosi - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
Pratite nas
SAD su izgubile liderstvo na svetskim komercijalnim tržištima nuklearnih reaktora, tako da u toj sferi sada dominira Rusija, izjavio je generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Rafael Grosi.
„Smatram da je to izazov za Ameriku. Ona je tradicionalno bila lider i sada je to liderstvo izgubila“, rekao je Grosi, govoreći o komercijalnim tehnologijama nuklearne energetike.
Po njegovim rečima, trenutno je glavni dobavljač komercijalnih nuklearnih tehnologija na svetska tržišta ruski „Rosatom“.
Grosi je istakao da SAD žele da povrate liderstvo u toj sferi, te da donosi određene „veoma interesantne odluke“ kako bi se podržala nacionalna nuklearna industrija. On procenjuje da Amerika ima značajan naučno-tehnički potencijal i da postoje „ogromne mogućnosti za američku civilnu nuklearnu energiju“.
Takođe je skrenuo pažnju na to da „Rosatom“ i Kineska nacionalna nuklearna korporacija koriste modele finansiranja koji se razlikuju od američkih konkurenata.
„Potpuno je očigledno da je ekonomski model drugačiji. Glavni dobavljač je ruski. I veoma je aktivna Kineska nacionalna nuklearna korporacija. Naravno, oni koriste drugi model finansiranja što im omogućava da deluju fleksibilnije, između ostalog i na međunarodnim tržištima. To je izazov za američke kompanije u inostranstvu“, rekao je Grosi.
Logo korporacije Rosatom - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
RUSIJA
Rusija pravi eksperimentalni nuklearni reaktor kakav se gradi jednom u 50 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala