- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Amerika modernizuje atomske bombe u Evropi – snižava se prag upotrebe nuklearnog oružja

© AP Photo / South Korea Defense MinistryIspaljivanje rakete ATACMS tokom vežbe južnokorejske i vojske SAD
Ispaljivanje rakete ATACMS tokom vežbe južnokorejske i vojske SAD - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
Pratite nas
Rusija će u svom vojnom planiranju imati u vidu modernizaciju američkih nuklearnih bombi koje su razmeštene u evropskim zemljama, kao i jačanje nuklearne komponente u vojnim planovima NATO-a, rekao je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.
„Ne možemo a da ne primetimo planove za modernizaciju nuklearnog oružja, bombi sa slobodnim padom koje se nalaze u Evropi. SAD ih modernizuju, povećavaju njihovu preciznost i smanjuju snagu nuklearnog punjenja, odnosno pretvaraju to oružje u 'oružje bojnog polja'. Time se snižava nuklearni prag“, rekao je Gruško.
Prema njegovim rečima, SAD primoraju svoje saveznike da kupuju od njih avione F-35 i preduzimaju druge mere za povećanje sposobnosti zemalja Alijanse da savladaju zone blokiranja pristupa.
„To je takođe realnost koju treba da uzmemo u obzir i u političkom smislu i u našem vojnom planiranju“, konstatovao je ruski diplomata.
Pored toga, u NATO-u su već donete odluke da se ojača nuklearna komponenta u vojnim planovima Alijanse, da se poveća broj vojnih vežbi sa nuklearnim scenarijem i da se u vežbe uključi američka strateška avijacija koja je, po rečima ruskog diplomate, počela da sleće u Veliku Britaniju, a onda i da leti duž ruskih granica.
„Takođe konstatujemo da NATO ne planira da odustane od zajedničkih nuklearnih misija koje su u suprotnosti sa Sporazumom o neširenju nuklearnog oružja koji direktno zabranjuje da se u bilo kom obliku ili u bilo kojoj fazi predaje kontrola nad nuklearnim oružjem nenuklearnim državama. Ali upravo te zemlje, koje učestvuju u nuklearnim misijama Alijanse, modernizuju svoju vazdušnu flotu i kupuju američke avione F-35 koji su savremeniji od F-16, 'Tornado' i drugih nosača“, naglasio je Gruško.
Rusija ima u vidu sve te faktore i preduzeće sve neophodne mere za pouzdano osiguravanje bezbednosti i odbrane zemlje, poručio je ruski diplomata.
Ranije je list „Politiko“ pisao da je Amerika ubrzala raspoređivanje modernizovane nuklearne bombe B61-12 u bazama NATO-a u Evropi.
Testiranje interkontinentalne balističke rakete „Minutmen“ - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
RUSIJA
Rusija poziva Ameriku da vrati iz inostranstva nuklearno oružje na svoju teritoriju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala