- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prvi čovek ruskog naftnog giganta: I posle svega, „Britiš petroleum“ ostaje naš akcionar iz senke

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaŠtand kompanije "Rosnjeft" na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu
Štand kompanije Rosnjeft na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
Pratite nas
Britanska kompanija za naftu i gas „Britiš petroleum“ ostaje akcionar iz senke ruske kompanije „Rosnjeft“, zadržavajući sva prava i dividende u skladu sa njenim paketom akcija, saopštio je direktor „Rosnjefta“ Igor Sečin.

„Uprkos glasnim izjavama upravnog odbora 'Britiš petroleuma' od 27. februara ove godine da je doneta odluka da prekinu učešće u akcionarskom kapitalu 'Rosnjefta', kompanija nije realizovala tu svoju odluku. Uprkos svoj retorici, ona ostaje i dalje akcionar 'iz senke', rekao bih. Ne učestvuje u radu upravnih organa kompanije, zadržavajući sva prava i dividende koje odgovaraju paketu akcija“, rekao je Sečin.

Istovremeno je istakao da su dividende u iznosu od 700 miliona dolara koje sleduju „Britiš petroleumu“ za drugo polugodište 2021. godine prebačene na njihove račune.
„Prihodi 'Britiš petroleuma' od učešća u akcijskom kapitalu i zajedničkih ulaganja sa 'Rosnjeftom' iznosila su 37 milijardi dolara sa ukupnim gotovinskim ulaganjem od oko 10 milijardi dolara. To je odlična kompenzacija za uloženi kapital“, ocenio je Sečin.
On je istakao da se nastavlja uspešna realizacija zajedničkih projekata sa kompanijom „Britiš petroleum“, te da je u septembru, uprkos nedostatku finansiranja od partnera, „Rosnjeft“ na vreme pokrenuo veliki gasni projekat Harampur koji je omogućio da kompanija poveća proizvodnju za 11 milijardi kubika godišnje.
„Rosnjeft“ eksploatiše nalazište Harampur, koje se nalazi u jugoistočnom delu Jamalo-Neneckog autonomnog okruga, zajedno sa kompanijom „Britiš petroleum“ sa udelom 51 odsto i 49 odsto svaka. Nakon što se dostigne projektovani kapacitet, proizvodnja bi trebalo da dostigne 11 milijardi kubnih metara gasa godišnje sa potencijalom daljeg rasta do 25 milijardi kubika.
„Britiš petroleum“ je britanska kompanija, jedna od šest najvećih korporacija za naftu i gas u svetu. U svetlu pokretanja ruske specijalne vojne operacije, kompanija je u februaru saopštila da je donela odluku da proda svojih 19,75 odsto akcija u kompaniji „Rosnjeft“ i da se povuče iz zajedničkih preduzeća, kao i iz upravnog odbora kompanije. Mediji su pisali da sada britanska kompanija traži kupce za svoje ruske aktive, uključujući udeo u „Rosnjeftu“, te da je u kontaktu sa kompanijama iz Azije i sa Bliskog istoka.
Direktor Rosnjefta Igor Sečin - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
RUSIJA
Direktor „Rosnjefta“: U svetu više nema zajedničkog energetskog tržišta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala