- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Pašinjan: Azerbejdžan se žali Zapadu na rusku vojsku u Jermeniji

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski mirotvorci u Karabahu
Ruski mirotvorci u Karabahu - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan izjavio je da se Baku žali zemljama Zapada i EU na to da ruska vojska koja je raspoređena u Jermeniji predstavlja pretnju Azerbejdžanu.

„Neću to da krijem – već duže vreme Azerbejdžan predstavlja sliku zapadnim zemljama i EU da jermenska vlada i premijer Pašinjan lično uvode sve više ruske vojske u Jermeniju, stvarajući pretnju suverenitetu, nezavisnosti i bezbednosti Azerbejdžana. Naši evropski partneri nam govore: 'Čini se da ste demokratska zemlja, usvojili ste mirovnu agendu. Zašto uvodite nove ruske trupe, stvarajući pretnju po bezbednost Azerbejdžana?'“, istakao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, to je jedan od razloga zašto je posmatračka misija EU pozvana na granicu sa Azerbejdžanom – kako bi evropska strana videla na licu mesta šta se dešava. Drugi razlog je bio, kako kaže, „neodgovarajuća reakcija ODKB na azerbejdžansku okupaciju“.
Ranije je tehnička delegacija EU stigla u Jerevan kako bi pripremila rad posmatračke misije na granici sa Azerbejdžanom.

Mirovni sporazum sa Bakuom

Pašinjan je demantovao informacije da postoje ruska i zapadna verzija normalizacije odnosa između Jerevana i Bakua, ali je rekao da postoji rusko i zapadno viđenje rešavanja problema.
„Govore da postoji ruska verzija, sa kojom se slažemo, i zapadna sa kojom se ne slažemo. To nije tačno. Postoji rusko i zapadno viđenje rešavanja problema – to je istina. Jermenija se složila sa ruskim viđenjem, postigla je principijelni sporazum još u januaru 2021. godine. Temelj tog sporazuma je to što je Rusija garant bezbednosti Jermenije i Nagorno-Karabaha“, objasnio je Pašinjan.
Pašinjan je takođe saopštio da je na predstojećem sastanku sa liderima Rusije i Azerbejdžana u Sočiju 31. oktobra spreman da usvoji i potpiše dokument koji sadrži 15 tačaka, a koji će biti osnova mirovnog sporazuma sa Azerbejdžanom.
Na inicijativu ruske strane u Sočiju će 31. oktobra biti održani trilateralni razgovori predsednika Rusije Vladimira Putina, predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i jermenskog premijera Nikole Pašinjana, saopštila je pres-služba Kremlja.
Planirani su i odvojeni razgovori Putina, Pašinjana i Alijeva, dodala je pres-služba.
Prethodni sastanak u sličnom formatu održan je u novembru 2021.
V.d. premijera Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
RUSIJA
Pašinjan: Ruski mirovnjaci treba da ostanu u Karabahu još 10-15 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala