- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Veliki povratak napisanih | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
Pratite nas
Današnje izdanje specijalne emisije „Orbite kulture“ posvećeno je jubilarnom 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.
Da je najveći praznik knjige na Balkanu nedostajao čitaocima u dve godine pandemijske pauze, posvedočili su uzbuđenje i atmosfera kojom su, od početka sedmice, ispunili sajamske hale. U Sputnjikovom jednom od mogućih pogleda na Sajam knjiga pokušali smo da pod sajamskim kupolama uhvatimo dah i duh ovogodišnjeg izdanja, kroz razgovore sa piscima, pesnicima, izdavačima, priređivačima kapitalnih dela.
Orbita kulture, 29.10.2022.
O prvim utiscima, o Sajmu nekad i sad, iskušenjima kroz koja je prolazio ovih šest i po decenija, razgovarali smo sa piscem Igorom Marojevićem, izdavačem Gojkom Božovićem, pesnikom Daragon Jovanovićem Danilovim.
Ono o čemu se već prvoga dana govorilo kao o svojevrsnom književnom poduhvatu, o Sabranim delima Franca Kafke, osmotomnoj kolekciji koja, kao u malo kojoj kulturi, pruža pogled na književno stvaralaštvo velikog pisca, razgovarali smo sa prevodiocem i priređivačem Kafkinog dela Jovicom Aćinom.
Prelistavali smo i Njegoševe spevove u stripu o čijem nastanku i jedinstvenim crtežima Geze Šeteta govori Ilija Mirović, urednik kuće Forma B Komiko
O ruskom nacionalnom štandu, izloženim knjigama među kojima posebno mesto zauzima strip o Petru Velikom, razgovarali smo s jednim od priređivača, piscem i istoričarem kulture Zoranom Stefanovićem, i s istoričarem Aleksejem Timofejevom, naučnim sekretarom Ruskog naučnog instituta.
Da nema dobre poezije bez Sergeja Jesenjina na ekskluzivan način potvrdio je ruski pisac Zahar Prilepin, autor knjige „Jesenjin“,štampane neposredno pred Sajam knjiga. Šta je sve Prilepin otkrio novo u svom desetogodišnjem radu na Jesenjinovoj biografiji – objašnjava urednica ove knjige Tanja Čomić.
Naš gost je i Slavomir Gvozdenović, Srbin iz Temišvara, pesnik čija je knjiga „Disanje na pseće škrge“ predstavljena na Sajmu, kao i Pavle Ćosić, lingvista, autor priručnika „Jezičke nedoumice: zablude i mitovi“ čiji podnaslov duhovito podseća da „Ko se zadnji smeje – poslednji se smeje“.
Ruski pesnik i pisac Maksim Zamšev, glavni urednik znamenitog književnog časopisa „Literaturna gazeta koji je bio gost ruskog nacionalnog štanda u razgovoru za Sputnjik govori o savremenim izazovima s kojima se suočava svaka redakcija koja ostaje verna potrebi da promoviše kulturu i da zaobiđe senzacije, tračeve i skandale. Zamšev objašnjava i odnos cenzure i stvaralaštva, posebno u svetlu ukidanja ruske kulture u zapadnom svetu, kao i razloge zbog koji su rusko-srpske književne veze snažne.
Saznali smo i šta je sadržaj knjiga za decu koje potpisuju jedan od najvećih svetskih pisaca Žoze Saramag i bestseler autor Juval Noe Harari.
O dve nove knjige dobitnika najprestižnijih domaćih priznanja, akademikom i piscem Goranom Petrovićem razgovaramo o tome zašto su „Papir“ i „Ikonostas“ ne samo naslovi novih dela nego i neki od ključnih pojmova njegovog književnog trajanja.
Gost „Orbite kulture“ je i pisac Vladimir Kecmanović, autor romana „Kad đavoli polete“, novog dela koje se pojavilo upravo na Sajmu knjiga, kao i Gojko Tešić, književni istoričar, priređivač Dela Stanislava Krakova, upravo ovenčanih jednom od sajamskih nagrada.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala