- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Naneta ogromna šteta celoj Evropi: Rusija može zatražiti odštetu od Londona nakon napada na gasovode

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja morskog dela gasovoda "Džubga-Lazarevsko-Soči" u Crnom moru
Izgradnja morskog dela gasovoda Džubga-Lazarevsko-Soči u Crnom moru - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
Pratite nas
Informacije ruske vojske o učešću Velike Britanije u terorističkim napadima na gasovodima „Severni tok“ daju osnova da se od Londona traži nadoknada štete svim učesnicima u projektu, rekao je za Sputnjik zamenik šefa Međunarodnog komiteta Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov.

„Od samog početka nisam isključivao učešće Engleza u terorističkom napadu“, rekao je Džabarov.

Pritom podsetio da su u projektu izgradnje gasovoda, pored Rusije, učestvovale i strane kompanije, uključujući Nemačku, te da je čitavoj Evropi pričinjena ogromna šteta.
Takođe, po njegovim rečima, ova vest Ministarstva odbrane Rusije govori o tome da su se Britanci aktivirali u Crnom moru.
Džabarov je podsetio na prošlogodišnji incident sa britanskim razaračem „Defender“ koji je uplovio u teritorijalne vode Krima.
„Tada smo ih upozorili, ali ih nismo dirali. Ali od sada, ako se takvi slučajevi budu ponavljali, ukoliko budu narušavali naše teritorijalne vode ili učestvovali u borbama, imamo sve razloge da uzvratimo po tim brodovima ili avionima koji budu narušavali vazdušni ili morski prostor Rusije“, naglasio je Džabarov.
Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da su predstavnici Ratne mornarice Velike Britanije, koji se nalaze u gradu Očakovu u Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, učestvovali u planiranju, osiguravanju i realizaciji terorističkog napada u Baltičkom moru 26. septembra kada su oštećeni gasovodi „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“.
Isti britanski stručnjaci su rukovodili pripremom napada na Sevastopolj i obučavali su vojnike ukrajinskog 73. specijalnog centra za pomorske operacije.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
RUSIJA
Britanija učestvovala u organizaciji napada na gasovode "Severni tok" i na Sevastopolj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala