Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Britanski izaslanik: Zajednica srpskih opština nije pretnja za Prištinu

Centar Prištine - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
Pratite nas
Specijalni izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič rekao je da Zajednica srpskih opština (ZSO) na KiM nije pretnja za Prištinu i da sporazum o njenom formiranju nije u suprotnosti sa ustavom samoproglašenog Kosova.
Prema njegovim rečima, pogrešno je izjednačavati ZSO sa Republikom Srpskom u Bosni i Hercegovini.
Pič je naglasio da Priština i Beograd moraju da sprovode postignute dogovore, uključujući i sporazum o ZSO, prenosi Koha.
Ambasador je naveo da je nova realnost (usled ruske operacije u Ukrajini) uticala na dijalog Beograda i Prištine i dodao da je u tom procesu potreban napredak.
„Primenu sporazuma o ZSO ne treba posmatrati kao ustupak, niti kao pretnju Kosovu“, rekao je Pič dodajući da bi primena sporazuma pokazala da je Priština „konstruktivan učesnik u dijalogu“ i da ispunjava svoje „međunarodne obaveze i u kontekstu manjinskih prava“.
„Kako će Zajednica izgledati zavisi od strana u dijalogu. Takođe je važno da stranke promene narativ i razbiju neke od mitova o Republici Srpskoj koji su ideju o Zajednici učinili tako otrovnim pitanjem. Odluka Ustavnog suda Kosova je otišla toliko daleko da je rečeno da to nije moguće po postojećem zakonodavstvu, međutim, pokazalo se i da Zajednica opština sa srpskom većinom načelno nije u suprotnosti sa ustavom Kosova“, rekao je Pič.
Francuski političar Nikolas Baj - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
SRBIJA
„Srbi su bedem evropske civilizacije“: Francuski političar poslao poruku sa KiM
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala