- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Senzacionalno otkriće u Efesu: Naselje staro više od 1.400 godina

CC BY 3.0 / Benh LIEU SONG/cropped photo / Antički grad Efes
Antički grad Efes - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
Pratite nas
Tokom ovogodišnjih iskopavanja u Efesu u Turskoj, arheolozi iz Austrijske akademije nauka otkrili su neverovatno dobro očuvan ranovizantijski poslovni i trpezarijski prostor koji je očigledno iznenada uništen 614/615.
Ovo otkriće, prema rečima šefa iskopavanja Sabine Ladšteter, najznačajnije je koje se dogodilo u drevnom gradu od kada su otkrivene čuvene kuće na brdu u ovom području. Novootkriveni kvart nalazi se na istaknutom Domicijanovu trgu, neposredno uz politički centar rimskog grada, Gornju Agoru.
Ovogodišnja iskopavanja su deo velikog istraživačkog projekta o promenama u Efesu između Rimskog carstva i kasne antike.
Vizantijske radnje i radionice izgrađene su na velikom kompleksu rimskog trga, a tim se fokusirao na iskopavanja strukture koja se sastoji od nekoliko prostorija za rad na površini od oko 170 kvadratnih metara.
Istraživači su kopali nekoliko metara i na kraju stigli do sloja vatre debljine oko pola metra. Ovim zapečaćena, na dubini od oko 3,5 metara sačuvana je jedinstvena slika tadašnjeg života.
Očuvane su pojedinačne prostorije u kojima se nalaze hiljade komada keramike, uključujući cele činije sa ostacima morskih plodova kao što su ostrige, kao i amfore punjene slanom skušom. Pronađene su i hiljade buradi, više od 700 bakarnih novčića i četiri odgovarajuća zlatnika i zlatni nakit, piše portal „Arkeo njuz“.
Na osnovu nalaza bila je moguća i rekonstrukcija ranije upotrebe prostorija. Dakle, to je kulinarska radnja, ostava, kafana, radionica sa susednim prodajnim prostorom i prodavnica lampi i hrišćanskih hodočasničkih suvenira (na šta ukazuje pronalazak oko 600 malih hodočasničkih boca koje su prodate hrišćanskim hodočasnicima).
Na osnovu novih otkrića, „ova prekretnica u istoriji grada Efesa verovatno će se morati povezati sa vizantijsko-sasanidskim ratom“.
Efes je jedan od najvećih i najimpresivnijih antičkih gradova na svetu, kao i jedan od najvažnijih antičkih gradova Turske. Njegov kulturni i istorijski značaj naglašen je dodavanjem na Uneskovu listu svetske baštine 2015. Ostaci grada leže samo 80 km u unutrašnjosti od popularnog primorskog grada Izmira.
Dura Europos, drevni grad na reci Eufrat - Sputnik Srbija, 1920, 29.10.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Pre 1.700 godina dogodio se jedan od prvih poznatih hemijskih napada u Siriji?
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala