- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Velika Britanija potpuno prestaje da uvozi ruski gas

© Sputnik / StringerVentil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
Pratite nas
Vlada Velike Britanije uvodi zabranu uvoza tečnog prirodnog gasa iz Rusije od prvog januara 2023. godine, saopštilo je britansko Ministarstvo inostranih poslova.

„Od prvog januara 2023. godine Velika Britanija potpuno prestaje da uvozi tečni prirodni gas iz Rusije i podržava zemlje širom sveta u smanjivanju njihove zavisnosti (od ruskog gasa)“, navodi se u saopštenju objavljenom na Tviteru.

Ranije su britanske vlasti objavile da će krajem godine prestati da uvoze gorivo iz Rusije.
Prema stanju na 2021. godinu, skoro polovina gasa na tržištu Velike Britanije potiče sa britanske obale u Severnom moru. Najveći izvoznik gasa u Britaniju je Norveška. Pritom, oko 17 odsto uvoza čine isporuke gasa najvećim delom iz Katara, Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.
Prošle godine je Ujedinjeno Kraljevstvo uvezlo 3,12 milijardi kubnih metara ruskog gasa, odnosno 4 odsto od ukupne količine potreba za tom vrstom goriva. U junu je tadašnji ministar za biznis, energetiku i industrijsku strategiju Velike Britanije Kvazi Kvarteng izjavio da je zemlja smanjila obim uvezenog gasa iz Rusije za 75 osto u poređenju sa 2021. godinom.
Pristanište za utovar i istovar u novoizgrađenoj fabrici za proizvodnju tečnog prirodnog gasa Jamal - Sputnik Srbija, 1920, 23.10.2022
RUSIJA
Poljski list: Evropa može ponovo da padne u gasnu zamku Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala