- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski poslanik se obratio parlamentu samoproglašenog Kosova – reagovala Vrhovna rada

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaZgrada Vrhovne rade u Ukrajini
Zgrada Vrhovne rade u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
Pratite nas
Ukrajinski poslanik Aleksej Gončarenko obratio se parlamentu tzv. Kosova, apelujući na Kijev da prizna samoproglašenu državu. Nakon toga se oglasila Vrhovna rada Ukrajine, objašnjavajući da Gončarenko nije bio ovlašćen da predstavlja ukrajinski parlament u međunarodnim pitanjima.
Kako se navodi u saopštenju ukrajinske Rade, „poseta narodnog poslanika Alekseja Gončarenka Kosovu je njegova sopstvena inicijativa“ i putovanje je „isključivo privatnog karaktera“.
„Aleksej Gončarenko nije bio ovlašćen da predstavlja Vrhovnu radu Ukrajine u međunarodnim pitanjima koja se tiču Kosova ili, štaviše, da govori u ime ukrajinskog parlamenta“, navodi se u saopštenju pres-službe Rade, objavljenom na zvaničnom sajtu.
Stav ukrajinskog parlamenta o međunarodnim pitanjima usvaja se kolegijalno, većinskim glasanjem za odgovarajuće odluke na sednicama, a mišljenje narodnog poslanika Ukrajine, čak i ukoliko je član parlamentarne delegacije u međunarodnoj organizaciji, ne predstavlja stav zajedničkog zakonodavnog organa zemlje, precizirano je u saopštenju.
Ranije se poslanik Vrhovne rade Ukrajine iz partije Petra Porošenka „Evropska solidarnost“ Aleksej Gončarenko prvi put obratio u parlamentu samoproglašenog Kosova i tom prilikom je pozvao Kijev da prizna nezavisnost tzv. Kosova. Gončarenko je član ukrajinske delegacije u PS SE.
Gončarenko je u avgustu saopštio da je Vrhovnoj radi Ukrajine podneo nacrt rezolucije o priznanju nezavisnosti samoproglašenog Kosova. Tada je reagovao bivši specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel kratkim komentarom: „Ti si lud“.
Zastava Ukrajine, Vrhovna rada - Sputnik Srbija, 1920, 06.08.2022
RUSIJA
Ukrajinski poslanik podneo nacrt rezolucije o priznanju takozvanog Kosova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala