- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Štajnmajer: Nemačka i Rusija nalaze se na suprotnim stranama

© AP Photo / Michael KappelerNemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer
Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
Pratite nas
Nemačka i Rusija se nalaze na suprotnim stranama, a stari snovi o zajedničkom evropskom domu su se srušili, izjavio je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer u obraćanju građanima zemlje.
„Moramo se oprostiti od starih obrazaca razmišljanja i nadama. To se posebno odnosi na naš stav o Rusiji. Znam da mnogi ljudi u zemlji osećaju povezanost sa Rusijom i njenim građanima, vole rusku muziku i književnost“, rekao je on.
Prema njegovim rečima, Nemačka je zahvalna SSSR-u za mirno ujedinjenje Nemačke i, na osnovu potencijala odnosa između zemalja tih godina, nadala se njihovom pozitivnom razvoju.
Od početka krize u Ukrajini propao je san prvog predsednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova o zajedničkom evropskom domu, a Nemačka je upala u period ozbiljnih ekonomskih potresa, konstatovao je Štajnmajer.

„Ako se pogleda na današnju Rusije, nema mesta za stare snove. Naše zemlje danas se nalaze na suprotnim stranama“, ocenio je nemački predsednik.

On je istovremeno dodao da Nemačka, prema njegovom mišljenju, nije strana sukoba.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin, govoreći na zasedanju kluba „Valdaj“, izjavio da Rusija nikada nije imala nikakve zle namere prema SAD i Evropi i da je spremna da razvija odnose sa „kolektivnim Zapadom“, oslanjajući se na prijateljski nastrojeno stanovništvo ovih zemalja.
Frank Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2022
RUSIJA
Predsednik Nemačke: San o jedinstvenoj evropskoj kući je doživeo krah
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala