- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Mondrijanova slika više od 75 godina stoji naopačke u muzejima i galerijama /foto/

CC0 / Pixabay / Motivi Mondrijanovog slikarstva
Motivi Mondrijanovog slikarstva - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
Pratite nas
Slika holadnskog slikara Pita Mondrijana kačena je naopačke u brojnim muzejima i galerijama u kojima je izlagana, više od 75 godina nakon što je prvi put izložena. Uprkos otkriću, slika „Njujork siti 1“, stajaće i dalje naopačke kako bi se izbeglo da se ošteti.
Istoričarka umetnosti i kustos Suzan Mejer-Buzer primetila je da je slika „Njujork siti 1“ okačena naopačke u galeriji nemačke federalne države Severna Rajna-Vestfalija u Diseldorfu.
Da čitava situacija bude čudnija, Mondrijanova slika tamo stoji još od 1980. godine, a isto tako je bila izlagana i u drugim muzejima u kojima se ranije nalazila i niko nije primetio da je kačena naopačke.
Delo je naslikano 1941. godine, a 1945. prvi put izloženo u prestižnom njujorškom Muzeju moderne umetnosti.
„Gušći raspored linija trebalo bi da bude gore, jer predstavlja mračno nebo. Kada sam to rekla ostalim kustosima, svi smo shvatili da je prilično očigledno. Potpuno smo sigurni da je slika okačena naopačke“, istakla je Suzan Mejer-Buzer.
Ono što dodatno ukazuje da je kustos u pravu jeste fotografija Mondrijanovog studija, napravljena nekoliko dana pre njegove smrti 1944. godine, na kojoj se jasno vidi da je slika postavljena tako da je njen gornji deo onaj sa zgusnutim linijama.
Mogući razlog zabune jeste što, za razliku od Mondrijanovih ranijih radova, „Njujork siti 1“nije potpisana, verovatno zato što je nije smatrao gotovom. Uprkos tome što stoji naopačke, greška neće biti ispravljena i nastaviće da stoji kako je izložena već 75 godina.
„Trake na njoj su već veoma slabe i jedva se drže. Ukoliko okrenemo sliku na drugu stranu, gravitacija će da ih povuče u drugim smeru. Osim toga, ovo je sad deo priče slike“, kaže Suzan Mejer-Buzer, preneo je RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala