- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zaharova o zamrzavanju ruske imovine: Nazovimo stvari pravim imenom – „krađa“

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Pratite nas
Zamrzavanje ruske imovine u Evropi treba nazvati „krađom“, a pritom nije prvi put da se ovako nešto dešava. Evropska unija ne cilja samo na sredstva privatnih lica, već i na državnu imovinu Rusije, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
Portparolka je prokomentarisala raniju izjavu šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da cilj EU nije samo zamrzavanje, već i konfiskovanje ruske imovine, ali da je pritom za njenu zaplenu i korišćenje za potrebe Ukrajine, neophodna pravna baza, koja za sada ne postoji.

„A ovo nije zamrzavanje, već krađa, usrdno tražimo od predstavnika Evropske unije da prestanu sa verbalnom manipulacijom i nazivaju stvarim pravim imenom. Ne treba više govoriti o zamrzavanju i preraspodeli, već jednostavno treba reći: kradu. U Evropskoj uniji nameravaju da i dalje kradu“, rekla je Zaharova na brifingu.

Ona je podsetila da EU još od 2014. godine u okviru sankcionog pritiska „štancuje“ mnogobrojne nelegitimne i neosnovane odluke o zamrzavanju imovine ruskih građana i kompanija.
„Nije prvi put da se ovako nešto dešava i da ovakvu praksu otvoreno podržava najviši pravosudni organ EU – sud EU. On odbija da zaštiti imovinu ruskih državljana, zapravo otvoreno dajući prednost političkoj svrsishodnosti nad zakonom“, istakla je Zaharova.
Prethodno je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila da cilj Evropske unije nije samo zamrzavanje, već i konfiskovanje ruske imovine u Evropi i pojasnila da je za to neophodno pripremiti odgovarajući pravni okvir.
Lideri EU su prošle nedelje naložili EK da pripremi predlog za korišćenje zamrznute ruske imovine za finansiranje obnove Ukrajine.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da bi usvajanje ovakvih odluka „bio još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“. Prema njegovim rečima, Moskva će „tražiti načine da se bori protiv toga “.
O nacionalizaciji ruske imovine u zapadnim zemljama, da li je njom ugroženo pravo vlasništva i hoće li oni koji su joj pribegli morati da vrate oteto govorili smo u emisiji „Energija Sputnjika“:
Crveni trg u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
RUSIJA
Peskov: Kolektivni Zapad ukrao mnogo imovine Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala