Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Umesto vakcine Be-Se-Že 600 beba u Beogradu dobilo fiziološki rastvor, oglasio se „Narodni front“

CC0 / / Porođaj
Porođaj - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Pratite nas
U Ginekološko-akušerskoj klinici „Narodni front“ u Beogradu, 600 beba, rođenih u periodu od 16. septembra do 19. oktobra, umesto BSŽ vakcine dobilo je fiziološki rastvor, saopštila je nova ministarka zdravlja Danica Grujičić, ističući da su sve bebe bezbedne i van životne opasnosti.
Grujičić je prvog radnog dana na mestu ministarke započela proveru zdravstvenih ustanova, i saopštila javnosti da je 600 beba u GAK „Narodni front“ dobilo fiziološki rastvor umesto Be-Se-Že vakcine.

„Deca su bezbedna. Ta vakcina se daje do 12 meseci. Nismo zakasnili, i svakako će sva deca primiti vakcinu na vreme“, istakla je Grujičićeva.

Navela je da su zaposleni, čim su shvatili grešku, preduzeli sve mere.
„Greška se desila na nivou jedne osobe, apotekarka je pogrešila. Preduzete su sve mere, napravljen je spisak sve dece, a Institut ‘Batut’ je obavestio roditelje. Deca iz Beograda će primiti vakcinu Be-Se-Že u ‘Narodnom frontu’, a ostale bebe iz unutrašnjosti u domovima zdravlja“, rekla je Grujičićeva.
Ona je navela da je direktor GAK „Narodni front“ ponudio ostavku, ali da ona nije prihvaćena.
Ukazala je i da su određena tri lekara koja će se pobrinuti da vakcinacija protekne kako treba.
„Samo, molim, bez panike. Deca nisu dobila ništa loše, već fiziološki rastvor. Sve može da se vidi na sajtu ‘Narodnog fronta’“, dodala je Grujičićeva.

Oglasio se „Narodni front“

Na sajtu „Narodnog fronta“ objavljeno je saopštenje u kom načelnik Odeljenja neonatologije, prim. dr Tanja Lazić Mitrović, obaveštava roditelje novorođene dece, otpuštene sa Klinike u periodu od 16. septembra do 19. oktobra 2022. godine, da nisu vakcinisani vakcinom Be-Se-Že, kako je navedeno uz serijski broj u Listi za novorođenče.
„Be-Se-Že vakcinacija, koja je obavezna u prvoj godini života deteta, biće sprovedena u GAK ‘Narodni front’ prema rasporedu, koji će roditelji dobiti iz centra Klinike u narednim danima“, dodaje se u saopštenju.
Doktorka Grujičić je nedavno za Sputnjik govorila o tome šta će joj biti prvi koraci u Ministarstvu:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala