- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: SAD sprovodi ekonomsko, vojno i ideološko porobljavanje Evrope

© Sputnik / Evgeniй OdinokovZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Pratite nas
Vašington sprovodi ekonomsko, vojno i ideološko porobljavanje Evrope koja je energetsku slobodu zamenila zavisnošću od SAD, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško na XV Evroazijskom ekonomskom forumu u Bakuu.
„Svedoci smo ekonomskog, vojnog i ideološkog porobljavanja Evrope od strane Sjedinjenih Američkih Država. Pokorno i dobrovoljno Evropska unija je zamenila energetsku slobodu, osnovu za ekonomski razvoj, koja se decenijama zasnivala na nepodložnom nikakvoj političkoj konjunkturi saradnji sa Rusijom u oblasti energetike, za zavisnost od Sjedinjenih Američkih Država“, ocenio je Gruško.
On je istakao da je svet trenutno posmatrač završnog stadijuma evropskog „energetskog samoubistva“.
Prema njegovim rečima, multipolarnost danas određuje sadržaj života milijardi ljudi, političkih i ekonomskih procesa.
Multipolarnost je stvar koja se ne rađa u glavama stručnjaka i politikologa, to je nešto što kuca na vrata i što danas određuje sadržaj stvarnog života, živote miliona i milijardi ljudi, ono što određuje sadržaj politike, ekonomskih i drugih procesa i to je realnost“, rekao je on.

Zapad želi da potisne Rusiju sa Balkana, Južnog Kavkaza...

Gruško je naveo da je Zapad proglasio za frontove geopolitičkog rivalstva sa Rusijom, osim Ukrajinu – Zapadni Balkan, Afriku, Centralnu Aziju i Južni Kavkaz, sa ciljem da istisne Rusiju iz ovih regiona.
„U osnovi politike naših zapadnih ‘partnera’ nikako nisu interesi očuvanja bezbednosti i stabilnosti, već zadatak potiskivanja Rusije“, ocenio je on.
Prema njegovim rečima, Zapad će uskoro, osim Kine i Rusije, i Indiju, koja se brzo razvija, svrstati u protivnike.
„Sjedinjene Američke Države i Evropska unija smatraju Rusiju za direktnu pretnju, vodeći protiv nje hibridni rat. NATO se već uključio u direktan ili, kako ga zovemo, proksi rat. Kina su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozicionirale kao strateškog suparnika ili konkurenta. Siguran sam da će ovakvim ideološkim pristupom Indija, koja se brzo razvija, uskoro biti uvrštena u kategoriju protivnika Zapada“, zaključio je Gruško.
Šesti samit o saradnji i merama poverenja u Aziji - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2022
RUSIJA
Putin: U svetu se dešavaju ozbiljne promene, Azija počinje da igra ključnu ulogu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala