- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin o poseti Nensi Pelosi Tajvanu: Zašto je ta baba morala da se mota tamo

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePredsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi
Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi  - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Pratite nas
Posete američkih zvaničnika Tajvanu u kontekstu nesuglasica sa Rusijom pokazuje njihovo samopouzdanje, osećajem nekažnjivosti i neracionalnosti, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnom sastanku međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“.
Komentarišući posetu Tajvanu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, ruski lider je ukazao na iracionalnost postupaka Vašingtona.
"Dešava se to što se dešava - tragedija u Ukrajini. Ceo Zapad se obrušio na nas, pokušavajući da upropasti našu ekonomiju, isporučuje oružje i municiju Ukrajini, koje vredi milijarde dolara, oni se bore protiv Rusije. Ali zašto u isto vreme treba kvariti odnose sa Kinom? Da li su oni normalni? To je potpuno suprotno zdravom razumu i logici“, rekao je Putin.

„Zašto je ta baba (Pelosi) morala da se mota po Tajvanu kako bi isprovocirala Kinu na neku vrstu uzvratne reakcije, dok u isto vreme sa Rusijom ne mogu nikako da regulišu odnose zbog onoga što se dešava u Ukrajini? Gluposti. Izgleda li da u svemu tome ima neke suptilne duboke ideje? Mislim da nema. To je sve glupost. Samopouzdanje i osećaj nekažnjivosti – to je ono što leži u osnovi ovakvih iracionalnih postupaka", dodao je on.

Prema Putinovim rečima, svi gestovi koji se povezuju sa posetom visokih zvaničnika Sjedinjenih Država Tajvanu u Rusiji se doživljavaju kao provokacija.
"Tajvan je, bez ikakve sumnje, sastavni deo Kine. Mi smo se uvek držali ovog stava i on se kod nas ne menja“, naglasio je predsednik Ruske Federacije.
Poseta Pelosi Tajvanu početkom avgusta izazvala je žestoke kritike Kine. Ubrzo nakon dolaska Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala