Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Dobili smo demarš od predstavnika Kvinte i EU, to što navode je notorna laž /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Pratite nas
Srbija je dobila demarš zemalja Kvinte, usaglašen sa EU, u kom stoji da je akcija Prištine u vezi sa registarskim tablicama legitimna i u skladu sa sporazumima iz dijaloga, to je notorna laž i oni na to nemaju pravo ni po jednom sporazumu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.
Vučić je to izjavio posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost u Palati Srbija, kojom je predsedavao, a kojoj su prisustvovali i premijer Ana Brnabić, predstavnici Vojske, policije... Pre toga, Vučić je održao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije.

Notorne laži Kvinte o tablicama

"Saslušali smo zahteve legitimnih predstavnika srpskog naroda sa KiM, koji su nas upoznali sa njihovim potrebama, sa svim sa čim se suočavaju na KiM, posebno u predvečerje isteka ultimatuma koji je dao prištinski režim, a koji se tiče oduzimanja tablica i automobila ukoliko je reč o tablicama izdatim od državnih organa Srbije, a označavaju mesta na KiM, Pre svega o KM tablicama, kojih ima oko 9.000", rekao je Vučić na početku obraćanja.
On je dodao da je do sada 18 lica, od kojih tri sa severa KiM, prihvatilo promenu i uradilo ono što su Kurti i prištinski režim tražili.
„U skladu sa tim, pretnje Prištine da će nastaviti sa sprovođenjem akcije koja bi trebalo da pokaže njihovu čvrstinu, njihovu veliku snagu, u potpunosti ugrožavaju i stabilnost i mir našeg naroda na KiM“, kazao je on.
On je istakao da će Srbija biti uz svoj narod i dodao da je Srbija dobila demarš od predstavnika Kvinte.
"Mi smo pre nekoliko dana dobili demarš predstavnika, stavove zemalja Kvinte i EU, i u tom aktu u tački 2 odeljka prvog koji se tiče registarskih tablica se kaže da treba da razumemo da je kosovska akcija legitimna i u skladu sa sporazumom iz dijaloga, ali da je problem u vremenu i da je to ono što izaziva njihovu brigu. Saopštio sam predstavnicima Kvinte i EU da to nije istina, da obmanjuju javnost i da je reč o notornim lažima. Oni nemaju to pravo ni po jednom sporazumu.", naglasio je.
Kazao je da to rade jer je potrebno da se prikaže da je prištinska strana u suštini dobra, ali da to radi u pogrešnom trenutku.
Vučić je podsetio da se u sporazumu iz 2011. o slobodi kretanja govori o RKS ili KS tablicama.
„KS tablice su statusno neutralne, sve vreme insistiramo na tome da Srbi mogu da koriste KS tablice, ali Priština kaže da su one ukinute i da mogu da postoje samo RKS tablice, koje nisu statusno neutralne“, naveo je i dodao da je isto navedeno i u sporazumu iz 2016.
Dodao je da to što Priština i Kvinta pričaju nigde ne piše.
„To što oni pričaju, to što priča Kvinta, Priština, to ne postoji nigde, nigde ne piše, ali baš ih briga. Ukazao sam im na to, nisam dobio odgovor. Baš ih briga“, rekao je predsednik.
Podsetio je i na odluku od 17. 9. 2022.
„Pre nego što je trebalo razmotriti dalje ovo pitanje, Priština je ukinula uputstvo o registraciji vozila sa KS tablicama, koja je stupila na snagu datumom potpisivanja, sve suprotno sporazumima o slobodi kretanja koje smo imali. Niko se nije uzbudio niti reagovao, nego nam još objašnjavaju kako oni na to imaju pravo, pa će ih zamoliti da to odlože na još 10 meseci“, rekao je Vučić.

Srbi će na miran način pružiti otpor

Rekao je da su Srbi sa KiM danas rekli da će demokratskim putem i na miran način pružiti otpor odlukama prištinskih vlasti.
„Njihov (prištinski) je plan da puste vozila sa KM tablicama da uđu u centralnu Srbiju, ali da im onda ne daju da se vrate na teritoriju KiM sa tim tablicama.. Država Srbija neće dozvoliti progon i ubijanje svog naroda. Neće biti ponavljanja ni 17. marta 2004. niti bilo kakvih sličnih akcija“, naglasio je.
Naveo je da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost razmatren i francusko-nemački plan podržan od SAD.
„Upoznali smo ih i sa odgovorom koji ćemo uputiti u roku od 24 sata: Spremni smo i za razgovore i pregovore, ali postoje stvari koje ne možemo da prihvatimo, o čemu smo ih i obavestili“, rekao je i dodao:
„Ono što je veoma važno to je da uloga NATO nije da bude skretničar na severu KiM i da se bori protiv lokalnog srpskog stanovništva, koji se bori protiv urušavanja poretka UN“.
Vučić je podsetio da je u Rezoluciji 1244, u članu 4, stav 2, predviđeno vraćanje jugoslovenskog vojnog i policijskog osoblja na KiM.
„Moje pitanje je kada će snage NATO da postupaju u skladu sa poveljom UN i dozvole povratak jugoslovenske vojske i policije“, rekao je Vučić.
Vučić se pozvao na rezoluciju 1244, navodeći da se u tački 9 kaže da se odlučuje da zadaci međunarodnih snaga bezbednosti uključuju i demilitarizovanje OVK i drugih grupacija.
„Moje pitanje je po kom aktu im prave vojsku. Umesto da razmišljaju kako NATO da spreči upad Rosu na sever, oni su ih pustili da rade šta hoće, da prave baze na severu Kosova“, kazao je.

Bolje jedan dan kao soko, nego 100 godina kao miš

Vučić kaže da mu prestavnici zapadnih zemalja, kada ih podseti na rezoluciju 1244, odgovaraju da ju je „faktičko stanje demantovalo, jer smo mi priznali Kosovo“, pa onda proizilazi da je njihova volja iznad UN.
Predsednik Srbije je, govoreći o nemačko-francuskom planu za KiM koji je ponuđen, navedeno da su „strane svesne da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta osnovni uslov za mir“.
„I mi se pitamo da li se neko šali, jer se od nas traži da pogazimo principe i Povelju UN i da poštujemo ono što oni nisu poštovali u našem slučaju, a ako toga ne bude, onda sledi teška batina“, kaže Vučić.
On je dodao da je Srbija u poziciji da joj je „prostor ograničen mikronima“ i da je predstavnicima Kvinte saopštio da su nas "saterali u ugao svojom silom, a ne snagom argumenata i pravom“.
„Svaka odluka Prištine koja je potvrda državnosti Kosova uvek će nailaziti na podršku Kvinte. Očekujem da sledeće nedelje počne procedura za prijem Kosova u Savet Evrope. Ona može da traje više meseci, ali je jasno kakav će ishod biti“, istakao je predsednik.
On je poručio da nam je manevarski prostor nikakav i da nemamo kud.
„Nisu nam dali šansu da nešto prihvatimo. Bukvalno nikakvu. Da su nam dali bilo kakvu šansu, uhvatili bismo se za nešto. Priština neće nikada doneti ništa što ide u korist Srbima na KiM, zemlje Kvinte nikada neće uraditi ništa što je protiv interesa Prištine jer je to postao i njihov nacionalni interes, da Srbija bude što slabija. Kad pitate šta Srbija treba da dobije, to je jedno veliko ništa, maglovita perspektiva. Kad treba da izgubi, to je vrlo konkretan spisak“, podvukao je Vučić.
Predsednik Srbije je ponovio da je Srbima sa KiM poručio da ne diraju nikog, da ne provociraju, da sve rade na miran i demokratski način u skladu sa međunarodnim pravom.
„U slučaju oružanih akcija protiv njih, rekao sam da se to neće desiti, a ako se dogodi, nema predaje i neće biti 17. maja 2004“, kazao je Vučić i poručio da je njegov stav kako je „bolje biti jedan dan soko, nego 100 godina mali miš“.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa političkim predstavnicima Srba sa KiM  - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
SRBIJA
Vučić: Podrška Srbima na Kosovu i Metohiji!
Gabrijel Eskobar  - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
SRBIJA
Eskobar ponovo pozvao Prištinu da odloži preregistraciju: „Nadam se pozitivnom odgovoru“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala