- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

„Očigledno je“: Kremlj o tome da je Kijev odustao od pregovora sa Rusijom po nalogu Vašingtona

© Sputnik / Alekseй MaйševPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Pratite nas
Kijev je odustao od pregovora sa Rusijom po nalogu Vašingtona, to je potpuno očigledno, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Peskov se osvrnuo na izjavu predsednika Gvineje Bisao Umarua Sisoku Embala da je navodno ruski predsednik Vladimir Putin tražio od njega da prenese poruku ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da je ruski lider spreman da pregovara.
Portparol je naglasio da ne postoji nikakva posebna poruka koju je Putin uputio Zelenskom.
Peskov je objasnio da Rusija ne menja svoj stav, da je spremna i želi da osigura svoje interese za pregovaračkim stolom, ali da Ukrajina ne želi da pregovara.

„Zapravo, naš kolega iz afričke države je izrazio želju i rekao da će imati kontakte i da će taj Putinov stav preneti ukrajinskoj strani“, istakao je Peskov.

Portparol je podsetio da je nespremnost ukrajinske strane da pregovara sa Rusijom definisana i zakonom, koji zabranjuje Ukrajini i njenim vlastima da pregovaraju sa Rusijom i ruskim predsednikom Putinom.

„Istovremeno, predsednik je istakao da se, po svoj prilici, odsustvo želje za pregovorima i odustajanje od već dogovorenih gledišta dogodilo očigledno po nalogu. Po nalogu Vašingtona, to je apsolutno očigledno“, pojasnio je Peskov novinarima.

Peskov je još dodao da je Putin afričkog kolegu informisao o toku pregovora sa Kijevom o martu, radu pregovaračkih timova Rusije i Ukrajine, kao i da je bio spreman tekst i postignuta veoma teška ravnoteža, ali da se ukrajinska strana zatim povukla.
Predsednik Gvineje Bisao je boravio u zvaničnoj poseti Rusiji, a za vreme razgovora sa Putinom izrazio je nadu u ponovno uspostavljanje dijaloga Rusije i Ukrajine.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski ranije je potpisao ukaz o stupanju na snagu odluke Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine o nemogućnosti vođenja pregovora sa predsednikom Rusije. Prethodno je Putin objavio da je Rusija spremna za pregovore o Ukrajini i pozvao Kijev da odmah prekine sva borbena dejstva.

O istrazi povodom eksplozija na „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“

Peskov je prokomentarisao i ranije saopštenje švedskih medija da je navodno brod pod ruskom zastavom uplovio u ekonomsku zonu Švedske, nedaleko od mesta gde su oštećeni kraci gasovoda „Severni tok“.

„Znate, nemam informacije o tome. Ne znam o kakvom je brodu reč i kakve se aktivnosti tamo odvijaju. Ne mogu da vam odgovorim“, rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li pojavljivanje takvog broda znači da je Rusija otpočela sopstvenu istragu povodom eksplozija na „Severnim tokovima“.

Peskov je ranije izjavio da se istraga diverzija na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ usklađuje tako da se optuži Rusija.
Napadi na gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ izvedeni su 26. septembra.
Granica između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
RUSIJA
Odluka je već doneta - neće biti pregovora između Rusije i Ukrajine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala