Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Nikad se ne predajemo“: Iz EU poručili da traže rešenje za preregistraciju na Kosovu i Metohiji

© ARIS OIKONOMOUSedište Evropske unije u Briselu
Sedište Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Pratite nas
Portparol Evrospke unije Peter Stano izjavio je danas, uoči isteka roka za preregistraciju vozila na Kosovu i Metohiji, da EU, zajedno sa partnerima, intenzivno radi na tome da se nađe rešenje za to pitanje kako bi se sprečila „nepotrebna i kontraproduktivna eskalacija i rasplamsavanje nasilja“.
„Nikad se ne predajemo“, rekao je Stano na konferenciji za novinare u Briselu, odgovarajući na pitanje da li EU i dalje insistira da Priština produži rok za preregistraciju vozila za 10 meseci ili je od toga odustala.
On je naglasio da EU pokušava da, zajedno sa partnerima, nađe rešenje za, kako je naveo, pitanje koje do sada nije rešeno na odgovarajući način.
„Imamo nekoliko dana do 1. novembra“, konstatovao je Stano.
Na pitanje da li Priština ima legitimitet da uvede registarske tablice RKS i šta će se desiti ako nastavi sa takvim akcijama, Stano je rekao da je najvažnije da se spreče bilo kakvi koraci koji vode ka eskalaciji tenzija.
„EU, zajedno sa partnerima koji su zainteresovani za bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana, radi sa kosovskom i srpskom vladom kako bi sprečili rasplamsavanje nasilja i nove eskalacije. To je u suprotnosti sa interesom naroda i protiv interesa obe strane, i Kosova i Srbije. Njihov prioritet je da napreduju na putu ka EU“, poručio je Stano.
On je naglasio da je Beogradu i Prištini najmanje potrebno da dođe do povećanja napetosti.
Poručio je da je potrebno da se ostvari veći napredak kako bi se napredovalo u procesu dijaloga dve strane i kako bi došlo do uspešnog završetka dijaloga, što, kako je naveo, podrazumeva postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa.
Stano je rekao da se kreiranjem tenzija i nerešavanjem problema, izbegavanjem razgovora i dogovora i bez „neophodne volje za kompromisom“, to neće postići, već će se naškoditi „sopstvenom narodu“.
„Naša poruka je ista - moramo da se ponašamo konstruktivno i u duhu kompromisa kako bismo pronašli rešenje za sva otvorena pitanja i sprečili jednostrane mere i korake koji vode ka eskalaciji jer je ono što je potrebno potpuno drugačije, a to su deeskalacija i napredak“, zaključio je Stano, preneo je Tanjug.
Peter Stano - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
SRBIJA
Brisel poručio Beogradu i Prištini: Uzdržite se od koraka koji vode ka eskalaciji
Gabrijel Eskobar  - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
SRBIJA
Eskobar ponovo pozvao Prištinu da odloži preregistraciju: „Nadam se pozitivnom odgovoru“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala