- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mediji: Nemačka veruje da su nakon diverzije oba kraka „Severnog toka 2“ oštećena

© AFP 2023 / ODD ANDERSENCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Pratite nas
Nemačke vlasti polaze od činjenice da su oba kraka gasovoda „Severni tok 2“ oštećena usled diverzije, navodi se u odgovoru Vlade Nemačke na pitanje zamenika predsednika poslaničke grupe partije „Alternativa za Nemačku“ Lajfa-Erika Holma.

„Uprkos saopštenjima Rusije, nemačka Vlada trenutno ne smatra da je jedan od dva kraka gasovoda „Severni tok 2“ mogao ostati neoštećen nakon septembarskih eksplozija“, citira tekst odgovora Vlade nemačko izdanje „Špigl“.

U Berlinu smatraju da je veoma verovatno da je diverzija sa snažnim eksplozijama „negativno uticala“ na oba kraka gasovoda, zbog čega njegova osnovna tehnička spremnost više nije obezbeđena.
Pored toga, nemačka Vlada je podsetila da „Severni tok 2“ nije dobio potreban sertifikat za eksploataciju i da svejedno ne može biti pušten u rad.
Prethodno, direktor kompanije „Salinen Austria AG“ (Austrijska solana) Peter Untersperger zatražio je od Nemačke da otvori gasovod „Severni tok 2“ zbog rastućih cena energenata.
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da nema sumnje da se po pitanju gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ radi o aktu međunarodnog terorizma. Prema njegovim rečima, to je najopasniji presedan, jer konkurenti na taj način teraju Evropljane da kupuju energente po višim cenama.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se Rusija suočava sa nevoljnošću drugih zemalja da sarađuju u istrazi eksplozija na "Severnom toku", kao i da će istina o eksplozijama iznenaditi mnoge.
Napadi na gasovode „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ izvedeni su 26. septembra. Prema informacijama danskih i švedskih vlasti otkriveno je curenje gasa na dva mesta na „Severnom toku“ i na jednom mestu na „Severnom toku 2“ kod ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da se radi o diverziji.
O tome ko je izvršio diverziju na ruskim gasovodima u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 18.10.2022
RUSIJA
Kremlj: Žele da okrive Rusiju za napade na „Severne tokove“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala