- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora šalje vojnike u sastav borbene trupe NATO na istoku Evrope

Vojska Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Pratite nas
Crnogorski vojnici će do kraja januara ući u sastav borbene trupe NATO alijanse na istoku Evrope, u skladu sa odlukom Skupštine te zemlje, rekao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević.
Ojačani pešadijski vod crnogorske vojske, sa ne više od 40 vojnika, biće upućen u Bugarsku, rekao je general Lazarević, prenosi RTCG.
Crnogorski general navodi da je u pitanju „opasan zadatak“ jer postoji mogućnost da te trupe budu upotrebljene u potencijalnom sukobu NATO sa Rusijom.
„Za izvršenje zadataka nam je potreban poligon, mi ćemo ići sa oklopnim vozilima i imamo odgovornost prema Alijansi da u potpunosti uputimo spremne vojnike, zato nam je potreban poligon. Za ovaj prvi kontingent će se koristiti poligon neke od susednih zemalja, mislim da će to biti u Severnoj Makedoniji", kazao je Lazarević i istakao da „državno rukovodstvo neće dozvoliti da naši vojnici odu nespremni na zadatak“.
General kaže i da se traži prostor za drugi poligon, koji bi bio u Crnoj Gori i na kom bi se izvodile vežbe.
„Članstvo u NATO spas je za Crnu Goru i to podrazumeva određene obaveze. Jedna od tih obaveza su vežbe, kada se sinhronizuju aktivnosti različitih armija ili naše“, naveo je crnogorski načelnik Generalštaba.
Trenutno su u Crnoj Gori pripadnici kraljevskog marinskog korpusa Velike Britanije, kaže Lazarević
„To je počast za našu vojsku. Računam da će vežba u maju, sa oko 500 vojnika članica NATO-a, biti realizovana na poligonu“, poručio je Lazarević.
Sinjajevina - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
REGION
Peticiju da Sinjajevina ne bude vojni poligon potpisalo preko 22.000 građana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala