- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

CIK BiH: Milorad Dodik novi predsednik Republike Srpske

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Pratite nas
Lider SNSD Milorad Dodik je novi predsednik Republike Srpske, utvrđeno je nakon ponovnog kontrolnog brojanja glasova za predsednički i potpredsedničke nivoe vlasti.
Novi potpredsednici Republike Srpske su Ćamil Duraković iz reda bošnjačkog naroda i Ivan Begić iz reda hrvatskog naroda.
Dodik je u prvoj reakciji nakon donesene odluke o objavljivanju preliminarnih rezultata izbora naglasio da je ovo sve potvrdilo da su bili upravu kada su saopštili koje predsednik.
Dodik je zahvalio svima koji su glasali i svima onima koji su učestvovali u izbornom procesu u Republici Srpskoj bez obzira za koga su glasali.
„Sve ovo je pokazalo da je Republika Srpska demokratsko društvo i da ima sposobnost i spremnost da provede demokratske izbore i da se utvrdi volja naroda. Republika Srpska je na ovaj način potvrdila da bira i da odlučuje o tome ko će da je vodi u narednom vremenu“,rekao je Dodik za Radio Republike Srpske.
Kako je ranije sopšteno iz CIK-a, na ovu odluku Komisije može se podneti zahtev za ponovno brojanje glasova, a može se podneti i prigovor na utvrđene rezulate.
U odnosu na prvobitne rezultate Opštih izbora za nivo predsednik/potpredsednik Republike Srpske kontrola ponovnog brojanja potvrdila je da je Milorad Dodik kandidat sa najvećim brojem glasova, rekao je predsednik CIK-a BiH Suad Arnautović.
Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina istakla je na današnjoj sednici CIK-a da nema dileme ko je pobednik za nivo predsjednika Srpske nakon kontrolnog brojanja, a to je Milorad Dodik.
Bjelica Prutina je rekla da je kontrolnim brojanjem utvrđena narodna volja.
Kako je naglasila, kontrolno brojanje je važnije kada se reč o nivou potpredsednika RS.
"Za taj nivo jedan glas može odlučiti i zato sam tražila kontrolno brojanje", dodala je Prutina.
Član CIK-a Vlado Rogić je rekao kako nemaju vremena za ponavljanje izbora, niti sredstava kao i to da nije moguće zbog nekoliko nepravilnosti ponavljati izbore jer bi se to onda radilo zauvek.
"Utvrdili smo rezultate izbora za celu BiH i ne znam koliko puta ponovo da brojimo, naći ćemo istu situaciju. I da poništimo rezultate, ponovo nam se isto može desiti", rekla je danas član CIK-a BiH Irena Hadžiabdić na sednici Komisije.
Podsećamo, ponovno brojanje glasova tražila je opozicija iz Republike Srpske zbog sumnje na izbornu krađu i uverenja da je njihov kandidat Jelena Trivić pobednica izbora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala