- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Američka kompanija predstavila "prvi pravi leteći automobil": Stiže na tržište za tri godine /video/

© Foto : Jutjub/skrinšot/Emerging TECHLeteći automobil
Leteći automobil - Sputnik Srbija, 1920, 27.10.2022
Pratite nas
Kompanija Alef Aeronautics iz San Matea u Kaliforniji tvrdi da će biti prva koja će na tržište izbaciti električni leteći automobil. Planiraju da na tržištu ove modele plasiraju 2025. godine.
Reč je o električnom letećem automobilu s karoserijom prekrivenom mrežom ispod koje se nalazi osam propelera. Njegovi propeleri zamenjuju tradicionalne automobilske motore, omogućuju mu da uzleti ravno u vazduh s konvencionalnog puta, bez potrebe za bilo kakvom specijalizovanom pistom.
Vrlo je zanimljivo to što se nakon poletanja karoserija automobila naginje za 90 stepeni, tako da je gornji deo automobila okrenut prema napred, a propeleri daju potisak prema napred.
Putnička kabina, međutim, okreće se oko ose i ostaje u vodoravnom položaju kako bi putnici mogli da budu okrenuti prema napred tokom leta.
Cena tog vrlo ambicioznog letećeg automobila trebalo bi da bude oko 300.000 dolara.
Model A koji je nedavno predstavljen na konferenciji za medije u San Mateu u Kaliforniji, ima autonomiju vožnje od 322 kilometra, odnosno autonomiju leta od 160 kilometara.

"Prvi pravi leteći automobil na svetu"

Predstavnici kompanije tvrde da je to prvi pravi leteći automobil na svetu, jer može da se upotrebljava na postojećoj prometnoj infrastrukturi i ne mora da poleće s posebno određenog područja, poput vazdušne luke.
Alef Model A dizajniran je za vožnju ulicama, vertikalno uzletanje kada je to potrebno i let iznad prometa, kao rešenje za problem gužvi na putevima, ističu iz kompanije.
U slučaju da naiđe na prepreku na putu, potencijalno bi je mogao preleteti i sleteti nakon nje, bez potrebe naginjanja za 90 stepeni.
Iz kompanije ipak dodaju da bi njihov leteći automobil mogao poleteti samo u posebnim područjima, sugerišući da će morati blisko sarađivati ​​s prometnim i vazdušnim službama kako bi dobili dozvolu za let, prenosi portal Zimo.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala