- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vrhovni sud Njujorka presudio: Vratiti na posao službenike otpuštene zbog odbijanja vakcinacije

© Sputnik / Alekseй Filippov / Uđi u bazu fotografijaNjujork
Njujork - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
Pratite nas
Vrhovni sud Njujorka naložio je da svi gradski službenici koji su otpušteni zbog odbijanja da prime vakcinu protiv kovida 19 budu vraćeni na posao i dobiju zaostalu platu.
Sudija Vrhovnog suda Ralf Porcio presudio je da je uslov vakcinacije za grupu radnika koji tuže grad „samovoljan i hirovit“, prenosi Si-Bi-En.
"Ne može se stvarati novi uslov za zapošljavanje radnika u Gradu“, navodi se u odluci i napominje da vakcinacija ne sprečava pojedinca da se zarazi ili prenese kovid-19.
Sudija je utvrdio da je povređeno pravo više od 1.400 zaposlenih koji su dobili otkaz zbog odbijanja da se vakcinišu.
U međuvremenu, Odbor za zdravstvo Njujorka jednoglasno je glasao za ukidanje odluke o obaveznoj vakcinaciji zaposlenih u privatnom sektoru.
Kako prenosi Ej-Bi-Si, grad Njujork se žali na Porciovu presudu. Dok taj sud ne donese odluku, zahtev za vakcinacijom ostaje na snazi.
"Grad se u potpunosti ne slaže sa ovom presudom jer je zahtev čvrsto utemeljen na zakonu i kritičan je za javno zdravlje Njujorčana. Već smo uložili žalbu", navodi se u saopštenju pravnog odeljenja.
„U međuvremenu, odluka o obaveznoj vakcinaciji ostaje na snazi jer se ova odluka odnosi isključivo na pojedinačne podnosioce predstavke u ovom slučaju. Nastavljamo da preispitujemo odluku suda, koja je u suprotnosti sa brojnim drugim presudama kojima je mandat već potvrđen.“
Bivši gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio prošle godine naredio je vakcinaciju protiv kovida za sve zaposlene u gradskim službama.
Gradonačelnik Njujorka Erik Adams zapretio je ranije ove godine da njegova administracija neće ponovo zaposliti zaposlene koji su otpušteni zbog statusa vakcinacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala