- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši moldavski lider: U Moldaviji se uspostavlja diktatura

© Sputnik / Aleksandar Viljf / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Moldavije Igor Dodon
Predsednik Moldavije Igor Dodon - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
Pratite nas
Spoljni igrači spremni su da urade sve moguće kako bi uvukli Moldaviju u geopolitičku borbu i stvorili novo žarište nestabilnosti u Istočnoj Evropi, izjavio je u intervjuu za Sputnjik bivši predsednik Moldavije Igor Dodon. On je takođe ocenio da se u Moldaviji uspostavlja diktatura uz podršku stranih partnera.

„Svaki moldavski građanin koji želi mir u svojoj zemlji, koji u Moldaviji ima porodicu i svoju budućnost vidi u njoj, neće dozvoliti destablizaciju i uvlačenje Moldavije u neki rat – regionalni, po nalogu Vašingtona, Zapada, NATO, Brisela itd“, smatra Dodon.

Dodon je istakao da opasnost postoji, jer je u državi prisutno nerešeno pitanje Pridnjestrovlja i dodao da pokušaj destabilizacije može biti realizovan upravo tamo.
On je izrazio uverenost da aktuelne republičke vlasti ne donose odluke samostalno.

Aktuelna vlast uspostavlja diktaturu

Bivši predsednik je ocenio da moldavske vlasti uspostavljaju diktaturu u zemlji, s obzirom da svim organima vlasti upravljaju predstavnici vladajuće partije Akcija i solidarnost, a sa opozicijom pokušavaju da se obračunaju.
On je dodao da se to dešava uz prećutnu saglasnost evropskih i američkih partnera.
Prema njegovim rečima, vlasti u Moldaviji povećavaju budžet Ministarstva odbrane, iako bi bilo bolje da se sredstva usmere ne na pripremu za rat, već na rešavanje ekonomskih problema.

Svi ruski mediji pod potpunom cenzurom

On je ocenio da moldavske vlasti, prateći Ukrajinu, prave greške u pitanjima nacionalne politike, koje se tiču i cenzure u medijima, protesta i krivičnih postupaka protiv oponenata.

Antiruska retorika u Moldaviji za vreme mandata predsednice Maje Sandu ispostavila se gorom nego dok je zemljom nezvanično upravljao oligarh Vladimir Plahotnjuk. Svi mediji na ruskom jeziku su potpuno cenzurisani, smatra Dodon.

Bivši predsednik je pozvao predstavnike vlasti u Moldaviji da se ne mešaju u sukob u susednoj zemlji, već da deluju u skladu sa nacionalnim interesima Moldavije.
Ranije je Dodon izjavio da su neki strani zvaničnici zainteresovani za raspirivanje velikog sukoba u Pridnjestrovlju kako bi potom opravdali raspoređivanje NATO vojske iz Rumunije u Moldaviju.
Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto žitelja čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je izlazak iz sastava Moldavije još pre raspada Sovjetskog Saveza, strahujući da će se na talasu nacionalizma Moldavija ujediniti s Rumunijom. Posle neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da nasilno reše problem 1992. godine, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija koja nije pod kontrolom Kišinjeva.
Od 18. septembra u Kišinjevu se održavaju protesti protiv rasta cena gasa, drugih energetskih resursa i proizvoda, kao i zbog pada životnog standarda. Opozicija optužuje vlast da nije u stanju da se izbori sa krizom i ukazuje na rekordnu inflaciju u poslednjih 20 godina. Rukovodstvo zemlje je kritikovano jer ne želi da pregovara sa Rusijom o povoljnijim cenama gasa, kao i zbog političkih pritisaka. Organizatori protesta zahtevaju ostavku predsednice Maje Sandu, parlamenta i Vlade, kao i održavanje prevremenih izbora.
NATO vojnici  - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
SVET
Bivši moldavski predsednik: NATO snage bi u bilo kom momentu mogle da uđu u zemlju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala