- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Arheolozi su u Iraku iskopali rezbarije stare 2.700 godina /foto/

CC0 / Pixabay / Arheološka iskopavanja — ilustracija
Arheološka iskopavanja — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
Pratite nas
Arheolozi u severnom Iraku iskopali su 2.700 godina stare rezbarije na stenama koje prikazuju ratne scene i drveće iz Asirskog carstva.
Rezbarije na mermernim pločama otkrivene su u Mosulu, drugom po veličini gradu u Iraku, gde stručnjaci rade na obnavljanju mesta drevne Maški kapije, koju su militanti Islamske države* srušili buldožerom 2016.
Islamska država je zauzela velike delove Iraka i Sirije 2014. godine i sprovela kampanju sistematskog uništavanja muzeja i neprocenjivih arheoloških lokaliteta u svom nastojanju da izbriše istoriju.
Tim je bio iznenađen kada je otkrio osam murala sa natpisima, ukrasnim crtežima i spisima, rekao je Fadhil Muhamed, šef restauratorskih radova.
Kapija Maški bila je jedna od najvećih kapija Ninive, drevnog asirskog grada u istorijskom regionu Mesopotamije, objavio je AP.
Otkrivene rezbarije prikazuju borca koji se, između ostalog, sprema da ispali strelu i palme.

„Spisi pokazuju da su ovi murali nastali za vreme vladavine kralja Senaheriba“, dodao je Muhamed, misleći na kralja neoasirskog carstva koji je vladao od 705. do 681. pre nove ere.

Teritorija današnjeg Iraka bila je dom nekih od najranijih gradova na svetu. Hiljade arheoloških nalazišta raštrkano je širom zemlje, gde su nekada živeli Sumerani, Vavilonci i Asirci.
*teroristička organizacija zabranjena u Rusiji
Grobnica kralja Davida - Sputnik Srbija, 1920, 26.10.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
U Jerusalimu pronađeni srednjevekovni grafiti na mestu koje se smatra lokacijom Tajne večere /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala