- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šefica EK priznala: Cilj-konfiskovanje ruske imovine u Evropi; Moskva: Kršenje svih pravila i normi

© AP Photo / Virginia MayoŠefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen
Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
Pratite nas
Cilj Evropske unije nije samo zamrzavanje, već i konfiskovanje ruske imovine u Evropi, rekla je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i pojasnila da je za to neophodno pripremiti odgovarajući pravni okvir.

„Naš cilj nije samo zamrzavanje, nego i konfiskovanje ruske imovine. Radimo na tome, oformili smo radnu grupu. Takođe, rade i međunarodni stručnjaci. Konkretno, oni utvrđuju kakve pravne osnove su potrebne da bi se konfiskovala već zamrznuta imovina i iskoristila za finansiranje obnove Ukrajine. Želja postoji, ali to nije jednstavno s pravne tačke gledišta, predstoji mnogo posla“, objasnila je Fon der Lajen.

Nemački kancelar Olaf Šolc, sa svoje strane, konstatovao je da je konfiskovanje i upotreba zamrznute ruske imovine veoma teško pravno pitanje. Naglasio je da je za ovo pitanje potrebno doneti zakonsko rešenje, što nije lako, jer je slučaj bez presedana.
On je dodao da ne očekuje da će rešenje biti doneto u skorije vreme.
Fon der Lajenova i Šolc danas učestvuju na konferenciji za obnovu Ukrajine, koja se održava u Berlinu. Šefica EK je obećala da će EU finansirati hitnu obnovu energetske infrastrukture Ukrajine u vrednosti od milijardu evra.
Lideri EU su prošle nedelje naložili EK da pripremi predlog za korišćenje zamrznute ruske imovine za finansiranje obnove Ukrajine.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da bi usvajanje ovakvih odluka „bio još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava“. Prema njegovim rečima, Moskva će „tražiti načine da se bori protiv toga “.
Samit Evropske političke zajednice u Pragu  - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2022
SVET
Samit u Pragu: Pokušaj EU da opstane i promocija antiruske politike po svaku cenu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala