- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Patrijarh Porfirije: Simboličan povratak Srpskog psaltira u srpsku zemlju

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Mitropolija crnogorsko-primorska/Žarko DraškovićPatrijarh Porfirije u manastiru Ostrog
Patrijarh Porfirije u manastiru Ostrog - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
Pratite nas
Srpski patrijarh Porfirije rekao je večeras da promociji fototipskog izdanja Minhenskog (Srpskog) psaltira na 65. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga predstavlja „simboličan povratak Srpskog psaltira u srpsku zemlju, zemlju svog porekla.
Patrijarh Porfirije je podsetio na autora, tj. naručioca ovog izvanrednog dela, kako je rekao - duhovnom izdanku loze Nemanjića svetom despotu Stefanu Visokom Lazareviću.
On je podsetio da se za vreme njegove vladavine dešava preporod u srpskoj duhovnosti i u srpskoj književnosti, u kome je on aktivno učestvovao ne samo kao pokrovitelj, kao mecena, već i kao vrstan pisac, pesnik i prevodilac.
Kako je rekao, njegova vladarska epoha predstavlja poslednju blistavu epohu u istoriji i kulturi srednjovekovne Srbije.
„Njegova književna dela, među kojima je najpoznatije svakako svima dobro poznato „Slovo ljubve“ – jedan od najlepših kraćih sastava u srpskoj literaturi srednjeg veka, čine ga, prema mišljenju najeminentnijih izučavaoca srednjovekovne književnosti, jednim od najvećih srpskih književnika u srednjem veku“, rekao je patrijarh.
On dodaje i da iz takve duhovne biblioteke „u naše ruke i u naša srca, zahvaljujući episkopu Grigoriju i grupi stručnjaka koje je on okupio, stiže nam Minhenski – Srpski psaltir, koji zaista pripada uskom krugu najreprezantativnijih primeraka srpske rukopisne baštine, najvažnijih srpskih umetničkih spomenika sa kraja 14. veka.
„Ukupno 148 bogato izrađenih minijatura, nastalih svakako pod vizantijskim uticajem, prenose stilske odlike Moravske škole živopisa, a lepota srpskoslovenskog jezika ravna je iluminacijama. Najiskrenije čestitam izdavačima i onima koji su učestvovali da imamo pred sobom, hvala Bogu, 300 primeraka fototipskog izdanja. Čestitam i neka je blagosloveno“, kazao je Patrijarh Porfirije.
Pored patrijarha Porfirija o knjizi su govorili i episkop diseldorfski i nemački Grigorije, prof. dr Zoran Rakić, mr Danijela Jelić i dr Zoran Nedeljković, upravnik Biblioteke Srpske patrijaršije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala