- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Milanović ruši sistem: Odbio da se sretne sa Nensi Pelosi jer misli na – dan posle

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNAND /Zoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
Pratite nas
Hrvatski predsednik Zoran Milanović „hakovao“ je sistem odbijajući da se sretne s predsednicom američkog Kongresa Nensi Pelosi. Jedan je od retkih političara na Balkanu koji deluju samostalno. Ovim potezom pokazao je hrabrost, ali i da razmišlja o svojoj zemlji u „danu posle“ rata u Ukrajini.
Ovako politikolog dr Stevan Gajić komentariše izjavu hrvatskog predsednika koji, ne samo da je odbio da se sretne sa visokim američkim zvaničnikom, jer za dve nedelje neće biti na vlasti, već je izjavio da ne zna ni šta je Krimska platforma.
Reč je o Samitu međunarodne krimske platforme koji je u Zagrebu okupio 53 delegacije iz 42 države i pet međunarodnih organizacija. Pelosijeva je sa skupa poručila da će Vašington nastaviti da pomaže Kijev do konačne pobede. Vladimir Zelenski da će se ukrajinska zastava ponovo vijoriti na Krimu, a premijer Hrvatske Andrej Plenković da su Krim, Donjeck i Luganjsk Ukrajina.

Milanović “ruši” ustaljeni sistem

Skupu na ovako visokom nivou, kao što je i najavio, nije prisustvovao šef države, što našeg sagovornika ne čudi. Milanović je čak
Gajić podseća da ovo nije Milanovićev prvi otresit nastup od kada je počela kriza.
© AP PhotoNensi Pelosi u Zagrebu sa premijerom Andrejem Plenkovićem
Nensi Pelosi u Zagrebu sa premijerom Andrejem Plenkovićem - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
Nensi Pelosi u Zagrebu sa premijerom Andrejem Plenkovićem
Milanović u suštini odskače od većine političara EU koji se pokazuju kao potpune kukavice, kao predsednik male, ne tako važne zemlje, pokazuje daleko veću hrabrost od jednog Šolca i Makrona i bilo koga od poznatijih političara sa Zapada. Njegovo ponašanje štrči i nervira, setimo se da nije bezuslovno podržao ni ulazak Finske i Švedske u NATO“, kaže Gajić.
Hrvatski profesor i politički analitičar Žarko Puhovski, međutim, kaže da Milanović često preteruje u javnim nastupima, govori na način na koji demokratski izabrani predsednik države ne bi smeo.
„Kaže stvari koje nisu netačne, zaista je velika šansa da će Nensi Pelosi otići sa scene za dve nedelje, zaista je jasno da je ovaj skup više simbolički, nego što politički, direktno utiče na situaciju, ali kao predsednik države koja je to organizovala, imao je obavezu da ga uzme u obzir kao političku činjenicu, a ne da se ponaša onako kako bih ja mogao. Ja nisam predsednik države, ja to mogu da kažem, Milanović voli da zaboravi da je predsednik države, a istovremeno voli da koristi privilegije koje mu ta funkcija donosi“, kaže Puhovski.

Predsednik razgolitio premijera

Gajić dodaje da je Milanović sebi dao za pravo da se tako ponaša i zbog činjenice da je razgolitio sistem u svojoj zemlji, pa i samog premijera Plenkovića.
„Hrvatski premijer, kao i svi prethodni zvaničnici nisu nezavisni političari, već su eksponenti NATO interesa. Tome su podredili ekonomiju i to je naravno priča za sve vazalne zemlje regiona. Čitav politički sistem zapravo podseća više na kockarnicu gde kuća uvek pobeđuje, a kuća je u Briselu. Milanović nema te obaveze, nije ucenjen, nema ambicije da kasnije bude političar u Briselu, a možda i gleda realističnije na sve, jer ne zna šta će biti sa Briselom, šta će uopšte biti sa Evropskom unijom“, kaže Gajić.

Misli na dan posle

On dodaje da se hrvatski predsednik koji je okrenuo leđa Americi na ovom skupu zapravo ponaša prilično racionalno, gleda šta će raditi dan posle završetka krize u Ukrajini.
© AP Photo / Darko BandicZoran Milanović i Andrej Plenković na obeležavanju akcije "Oluja"
Zoran Milanović i Andrej Plenković na obeležavanju akcije Oluja - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
Zoran Milanović i Andrej Plenković na obeležavanju akcije "Oluja"
„Ko god pobedio, za Hrvatsku je bolje da nije učestvovala, zato što tako neće na sebe navući gnev. Hrvatska se već u dobroj meri diskreditovala kod Rusije, kao i Slovenija, Makedonija, većina bivših jugoslovenksih republika, pa se Milanović na neki način ponaša kao Spartak, i u hrvatskom sistemu, ali i u širim okvirima“, kaže Gajić.
Komentarišući sam skup Puhovski kaže da ništa drugačije od izrečenog nije ni očekivao, jer se čeka razvoj događaja na terenu do zime.
Nedemokratski skup
Gajić ističe da je skup krajnje nedemokratski, kao što i sama EU više nema demokratske institucije, već u svakom slučaju samo moraju da potvrde tuđu, već utvrđenu politiku. Dodaje da je u svemu evidentna i žurba, upravo zbog neizvesne budućnosti gerontokratkse elite u čijem centru je Nensi Pelosi.
„Veliki je strah od izbora u SAD, strah je od gubitka u Kongresu, upravo zbog toga sada imamo ovakva dešavanja. Suština je u tome da oni hoće, ako i dođe nova vlast, da se ona obaveže na staru politiku, da ne može da izađe iz tih krugova i zato se sad u poslednjem trenutku pred izbore upumpavaju milijarde u rat protiv Rusije“, kaže Gajić.
Puhovski dodaje da se sve dešava dok na teritoriji Ukrajine traje, kako kaže, produžena pat pozicija, a to ne znači završetak rata, već zatvorenost, potezi koji se odnose isključivo na ratne tehnike, odnosno ratna zbivanja.
Hrvatski predsednik Zoran Milanović - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
REGION
Milanović: Ne sastajem se s Nensi Pelosi, ne znam ni šta je Krimska platforma
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala