- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Međunarodni stručnjaci kreću u Kijev zbog „prljave bombe“

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaZaporoška atomska centrala pod kontrolom ruske vojske
Zaporoška atomska centrala pod kontrolom ruske vojske - Sputnik Srbija, 1920, 25.10.2022
Pratite nas
Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju narednih dana će posetiti Kijev i Žute Vode nakon upozorenja Rusije da se pravi „prljava bomba“ u Ukrajini, preliminarni rezultati posete stručnjaka Ukrajini mogli bi da budu za nekoliko nedelja, rekao je Mihail Uljanov, stalni predstavnik Rusije u Beč.
„U narednim danima nekoliko inspektora će otići u Kijev i Žute Vode“, rekao je Uljanov televiziji "Rusija 24".
„Obično takve inspekcije prati uzimanje uzoraka, a njihova analiza traje prilično dugo, po pravilu dva meseca. Odnosno za nedelju dana, saznaćemo preliminarne rezultate ovih poseta, a konačne se neće uskoro pojaviti“, dodao je Uljanov.

„Prljava bomba“

Kako su saopštili izvori iz raznih zemalja, između ostalog i iz Ukrajine, kijevski režim priprema provokaciju na teritoriji svoje zemlje uz upotrebu „prljave bombe“ ili municije sa malom nuklearnom snagom.
Cilj provokacije je da se, prema navodima izvora, Rusija optuži da je upotrebila oružje za masovno uništenje i da se na osnovu toga pokrene snažna antiruska kampanja.
Razni izvori su naveli da je pod rukovodstvom zapadnih mentora Kijev već pristupio realizaciji tog plana. Rukovodstvu Istočnog planinsko-rudnoprerađivačkog kombinata u gradu Žute Vode u Dnjepropetrovskoj oblasti, kao i Kijevskog instituta za nuklearna istraživanja, postavljen je zadatak da izrade „prljavu bombu“, a posao je već u završnoj fazi, navode izvori.
Organizatori provokacije računaju na to da bi većina zemalja krajnje žestoko reagovala na „nuklearni incident“ u Ukrajini, a da bi Moskva izgubila podršku mnogih svojih ključnih partnera.
„Prljava bomba“ ─ kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. Prilikom detonacije, kontejner se uništava, radioaktivna supstanca se raspršuje udarnim talasom, stvarajući radioaktivnu kontaminaciju područja na velikim površinama, a može da dovede i do nastanka radijacijske bolesti.
Ukrajinski vojnici skladište bojevu glavu u kontejner. 1992. - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
RUSIJA
Oružje terorista: Šta je „prljava bomba“ i hoće li se Kijev usuditi da je upotrebi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala