- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

U EU od danas jedan punjač za sve elektronske uređaje

CC0 / Pixabay / Punjenje telefona — ilustracija
Punjenje telefona — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Ministri za životnu sredinu Evropske unije dali su poslednju potvrdu obaveznom USB-C portu za punjenje elektronskih uređaja do 2024.
USB-C će postati obavezan za niz uređaja, kao što su mobilni telefoni, tableti i e-čitači, digitalni fotoaparati i konzole za igre, slušalice i zvučnici, bežični miševi i tastature, i prenosivi navigacioni sistemi.
Pravila će se primenjivati 24 meseca nakon stupanja na snagu, verovatno na jesen 2024. Laptopi imaju duži grejs period — od 40 meseci — što znači da će uobičajeni punjač za laptop računare doći do početka 2026.
„Posedovanje punjača koji odgovara za više uređaja uštedeće novac i vreme i takođe će nam pomoći da smanjimo elektronski otpad“, rekao je češki ministar industrije Jozef Sikela, dodajući da e-otpad zbog punjača trenutno iznosi 11.000 metričkih tona godišnje.
Poslanici u Evropskom parlamentu su već dali svoje odobrenje početkom oktobra. Sledeće korake za predlog zakona treba da potpišu predsednica parlamenta Roberta Metsola i predstavnik Saveta EU, koji trenutno drži Češka Republika, i da bude objavljen u Službenom listu EU (stupa na snagu 20 dana nakon objavljivanja), piše Politiko.
Plamen gasa - Sputnik Srbija, 1920, 21.10.2022
SVET
EU može da ograniči cenu uvoznog gasa, ali ko će joj ga onda prodavati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala