- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija drugi najveći isporučilac gasa u Kinu, prestigla Australiju

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Rusija je u julu došla na drugo mesto po obimu isporuke prirodnog gasa u Kinu, uključujući ukupne isporuke gasa koje se transportuje gasovodom kao i isporuke tečnog gasa, prestignuvši tako Australiju, saopštila je carina Narodne Republike Kine.
Turkmenistan je postao najveći isporučilac gasa u Kini početkom godine.
U avgustu je Turkmenistan isporučio Kini 2,9 milijardi kubnih metara gasa, Rusija je isporučila 2,4 milijarde kubnih metara gasa (uključujući i jednu milijardu kubnih metara tečnog prirodnog gasa, što je novi maksimum u istoriji isporuka), dok je Australija isporučila 2,278 milijardi kubnih metara.
Kina je u avgustu ukupno zakupila 13,196 milijardi kubnih metara gasa (-4 odsto), od toga 5,528 milijardi kubnih metara gasovodom (+10 odsto), što predstavlja maksimum za istoriju isporuka i 7,668 milijardi kubnih metara (5,897 miliona tona) tečnog prirodnog gasa (TPG). Kupovina tečnog prirodnog gasa se u avgustu smanjila za 12 odsto dok se povećala prosečne cene uvoza ove vrste goriva za 53 odsto.
U Rusiji se tečni prirodni gas u velikim količinama proizvodi u fabrici „Sahalinska energija“ (koja pripada koncernu „Gasprom“, „Micui“ i „Micubuši“ i „Jamal TPG“ (koja pripada koncernu „Novatek“, „Totalenerdžis“, CNPC i SRF).
O sve većoj ulozi Rusije u snabdevanju Kine plavim gorivom u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
LNG tečni gas - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
EKONOMIJA
Blumberg: Kina zaustavlja ključne isporuke energenata EU
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala