- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Put u duboku recesiju: Najgori mesec za britanske kompanije od januara 2021.

© AP Photo / Kirsty Wigglesworth, filePanorama Londona
Panorama Londona - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Britanska preduzeća trpe najgori poslovni mesec od januara 2021, kada su na snazi bile mere kovid zatvaranja, jer političke turbulencije u zemlji pojačavaju zabrinutost u pogledu daljeg povećanja inflacije i kamatnih stopa, pokazuje današnje istraživanje „S&P Globala i Čarterd Instituta“ (CIPS).
Kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), prema fleš podacima „S&P Globala/CIPS-a“, pokazao je pad poslovne aktivnosti treći mesec zaredom, spustivši se u oktobru na 21-mesečni minimum od 47,2 poena sa septembarskih 49,1 poena, što signalizira da bi britanska ekonomija mogla da bude na putu ka dubokoj recesiji, prenosi Rojters.
Ekonomisti su anketi Rojtersa očekivali da će PMI iznositi 48,1 bod.
Indeks PMI u sektoru usluga je u oktobru pao prvi put u poslednjih 20 meseci na 47,5 poena sa nivoa od 50 bodova u septembru.
Politička i ekonomska neizvesnost smanjila je ukupnu aktivnost brzinom koja nije viđena od globalne finansijske krize 2009. godine, ne računajući period pandemije, kaže Kris Vilijamson, glavni poslovni ekonomista u „S&P Global Market Intelidžens“.
Poslovno poverenje je takođe potonulo na retko viđen nivo u 25-godišnjoj istoriji ovog istraživanja, što pokazuje kakav je uticaj na firme imao haotičan period nakon što je vlada odlazeće premijerke Liz Tras krajem septembra objavila nefinansirano smanjenje poreza, što je izazvalo potres na tržištu obveznica, da bi na kraju povukla taj predlog.
„Investicije i zapošljavanje će trpeti i u narednim mesecima kako se kompanije budu prilagođavale sve izazovnijem okruženju. Zapošljavanje već naglo usporava, a u proizvodnom sektoru već sada otpuštaju radnike“, navodi Vilijamson.
Nove porudžbine su takođe pale najbržim tempom od januara 2021.godine.
Novi britanski ministar finansija Džeremi Hant trebalo bi 31. oktobra da objavi srednjoročni budžetski plan koji će verovatno uključiti smanjenje potrošnje i moguće povećanje poreza, što bi moglo da produbi očekivanu recesiju, napominje Rojters.
Riši Sunak - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
SVET
Novi britanski premijer objavio prioritete
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala