- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija tražila od UN statistiku izvoza žitarica iz Ukrajine

© Sputnik / Ivan Rodionov / Uđi u bazu fotografijaŽito
Žito - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Rusija je zatražila od UN statistiku i informacije o tome ko su krajnji korisnici žitarica koje se izvoze iz ukrajinskih luka u okviru prehrambenog sporazuma, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.
On je pojasnio da su trenutno aktuelne razne protivurečne informacije. U najsiromašnije zemlje, o kojima se jako brinuo generalni sekretar Ujedinjenih nacija, se isporučuje od pet do sedam odsto žitarica, a u zemlje EU ide polovina.

„Evropske zemlje su dale sledeće objašnjenje: kažu, da dobijamo većinu ukrajinskih žitarica, ali onda se to žito razvozi po svetu, uključujući i u najsiromašnije zemlje. Voleo bih da imam jasniju sliku, pa smo tražili od Sekretarijata UN, koji se bavi ovom operacijom i koji ima sve podatke, da dostavi statistiku o kretanju žitarica do krajnjeg korisnika“, istakao je Lavrov.

On je naveo da to nije samo znatiželja, jer od informacije koja se dobije zavisi korekcija daljih akcija na temu prehrambenog proizvoda.
Drugi deo sporazuma, u kome je reč o isporukama ruskih proizvoda i đubriva na svetsko tržište, se praktično i ne ralizuje, dodao je Lavrov.
On je podvukao da su potrebna jasna pravna izuzeća od sankcija za ruske kompanije, kao i garancije da ruski brodovi slobodno ulaze u evropske luke, kao i strani brodovi u ruske luke. Svi ovi faktori utiču na slobodan izvoz ruskih žitarica.
Ministar inostranih poslova Rusije je dodao, da su jedan od ključnih problema sankcije, koje su uvedene protiv „Roseljhozbanke“, koja je osnovna finansijska institucija koja opslužuje isporuke đubriva i žitarica na svetska tržišta.
„Mnogo ima posla. Sporazum ističe u novembru. I polazimo od toga da će se, pre nego što se razmotri njegovo produženje, sva navedena pitanja rešiti na zadovoljavajući način“, zaključio je Lavrov.
U Istanbulu su 22. jula potpisani sporazumi o ukidanju ograničenja isporuke ruskih prehrambenih proizvoda i saradnji Rusije u izvozu ukrajinskog žita. Sporazum su potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija.
Putin je, međutim, početkom septembra ukazao na to da Zapad većinu ukrajinskog žita izvozi u svoje države, umesto u zemlje Afrike, kojima je ono neophodno.
Pšenica - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2022
EKONOMIJA
Razvijene zemlje otkupile više od 80 odsto ukrajinskog žita
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala