- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kišinjev: Policija upala u šatorsko naselje u centru grada /video/

© Sputnik / Gennadyi ValukovskiAntivladini protesti u Kišinjevu u Moldaviji
Antivladini protesti u Kišinjevu u Moldaviji - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Jutro u šatorskom naselju, koje su postavili demonstranti u centru moldavske prestonice Kišinjevu, počelo je policijskom proverom, javlja reporter Sputnjika.
Policija je upala u šatorsko naselje, zahtevajući od demonstranata da izađu iz šatora i pokažu dokumenta. Mnogi su se uplašili iznenadnog upada. Policija je pretresla šatore, proverila torbe i druge stvari demonstranata.
„Smatramo da su ovi postupci još jedan pritisak na miran protest“, rekao je za Sputnjik opštinski savetnik (poslanik u gradskoj skupštini Kišinjeva) iz opozicione partije „Šor“ Jurij Kuznjecov.
Juče su predstavnici masovnih antivladinih protesta moldavske opozicione partije „Šor“ usvojili rezoluciju kojom se predviđa formiranje narodne vlade.
U Kišinjevu je počela sedma nedelja masovnih protesta protiv rasta cena i rukovodstva zemlje.
U nedelju je policija prekinula miting opozicije na glavnom gradskom trgu grada. Policija je blokirala sve prolaze i pristupe, usled čega su organizatori preusmerili kolone prema zgradi Generalnog tužilaštva gde je postavljen šatorski kamp. Policija je kasno uveče zatražila od demonstranata da kompaktnije preurede šatore kako ne bi blokirali ulaz u Generalno tužilaštvo i ne bi ometali pešake, organizatori su izašli u susret zahtevima organa za sprovođenje zakona.
Demonstranti protestuju protiv rasta cena gasa, drugih energetskih resursa i proizvoda, kao i zbog pada životnog standarda. Opozicija optužuje vlast da nije u stanju da se izbori sa krizom i ukazuje na rekordnu inflaciju u poslednjih 20 godina. Rukovodstvo zemlje je kritikovano jer ne želi da pregovara sa Rusijom o povoljnijim cenama gasa, kao i zbog političkih pritisaka.
Protesti u Kišinjevu - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2022
SVET
Kišinjev: Policija rasterala demonstrante i demontirala šatorsko naselje ispred parlamenta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala