- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Finski seizmolozi zabeležili četiri potresa na dnu mora - pored ruskog gasovoda

© AP Photo / Danish Defence Command via APMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok"
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2022
Pratite nas
Finski seizmološki institut zabeležio je četiri seizmička događaja nejasnog porekla u Finskom zalivu u blizini ruskih gradova Primorska i Viborga, u zoni kuda prolazi "Severni tok", navodi se u saopštenju organizacije.
Događaji su se odigrali 20. i 21. oktobra, a finski mediji su na njih skrenuli pažnju u ponedeljak.
Prema podacima seizmologa, eksplozije su se dogodile u ruskim teritorijalnim vodama oko 40 kilometara jugozapadno od Viborga. Prema informacijama na karti na sajtu "Gasproma", gasovod "Severni tok" prolazi u istoj oblasti, ali tačno rastojanje od mesta seizmičkih događaja do samog gasovoda nije utvrđena.
Seizmički događaji su se desili od 11.35 do 17.32: u 11.35 registrovan je udar magnitude 2.0, u 13.02 - magnitude 1.5, u 16.54 - magnitude 1.5, u 17.32 - magnitude 1.4.
Još jedan seizmički događaj zabeležen je u petak na približno istom području u istom vremenskom intervalu.
Prema rečima Jarija Korstrema, sa Seizmološkog instituta Univerziteta u Helsinkiju, koje citira najveći finski list "Helsingin sanomat", reč je o relativno malim eksplozijama, oko 50-100 kilograma eksploziva. Seizmolog je odbio da spekuliše o uzrocima onoga što se dogodilo.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je 26. septembra saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala